Volledig scherm
© BSR Agency
4
EINDE
0
 • Calvin Stengs 20'
 • Thomas Ouwejan 44'
 • Stijn Wuytens 62'
 • Serhiy Yavorskyi 90'

Stoïcijns AZ laat zich niet afleiden door dakramp

Het ingestorte dak van het eigen AFAS-stadion leidt AZ vooralsnog niet af. Vanavond werd de play-offs van de Europa League gehaald door een ruime ‘thuisoverwinning’ op het Oekraïense FC Marioepol (3-0) in het stadion van ADO Den Haag. In de play-offs stuit AZ op Royal Antwerp FC, dat in de slotminuten van de verlenging tegen Viktoria Plzen via Dieumerci Mbokani de belangrijke uitgoal maakt (1-2).

Volledig scherm
© BSR Agency

Door Nik Kok

Voor de aftrap huppelen Herrie en Berrie heen en weer over de kunstgrasmat van het Cars Jeans Stadion. De AZ-mascottes ogen net zo vrolijk als in Alkmaar. Nu met ADO-mascotte Storky (een ooievaar) in hun midden. En het schreeuwerige retteketeteketet AZ van voormalig AZ-speler Grétar Steinsson schalt in Den Haag haast net zo goed als in het eigen stadion. Zo was AZ 84 kilometer van Alkmaar af tijdens een thuiswedstrijd maar voelt het zich toch nog een beetje thuis.

En dat is ook te merken aan het spel van de Alkmaarders dat net zo soepel oogt als in eerdere wedstrijden in het seizoen. Aangemoedigd door toch best wat supporters uit Alkmaar die de moeite hadden genomen om naar Den Haag te komen. Alsof ze, meestal wat timide, nu aanvoelden dat de club wel een beetje extra support kon gebruiken in deze roerige tijden. Uiteraard kon het zingen van een ‘Haags kwartiertje’ vijftien minuten voor tijd niet uitblijven. Gevolgd door een luidkeels ‘ADO bedankt’.

Volledig scherm
© BSR Agency
Thomas Ouwejan.
Volledig scherm
Thomas Ouwejan. © BSR Agency

Niet anders dan in Alkmaar kiest AZ ook in Den Haag voor de aanval. En de langverwachte oplossing komt uiteindelijk vanaf rechts als Jonas Svensson, Calvin Stengs vindt. Stengs schiet, toch al op dreef dit in de voorrondes van de Europa League, beheerst raak in de linkerbenedenhoek.

Het is de uitkomst van een almaar durend offensief van AZ dat eigenlijk al een week geleden begonnen was in Odessa. Ook daar was het eenrichtingsverkeer geweest richting doelman Rustam Khudzhamov. AZ gaat er in Den Haag gewoon mee door tegen de kwalitatief veel mindere tegenstander die net als in de heenwedstrijd vrijwel geen enkele fatsoenlijke aanval weet op te zetten.

Nog voor rust besliste Thomas Ouwejan het duel met een bekeken schuiver van dichtbij en is de wedstijd beslist. Stijn Wuytens kopte in de tweede helft bijna ongedekt nog een corner binnen.

Volledig scherm
© BSR Agency

De spelers van AZ bleven ook gisteravond stoïcijns onder wat de club allemaal doormaakt de laatste dagen. Sinds het dak is ingestort van het eigen stadion wordt er op de burelen druk vergaderd en onderzocht. Er komt veel af op iedereen. Maar de spelers wonnen zondagmiddag eerst ‘gewoon’ met 2-0 van RKC Waalwijk. Gisteren bleven de spelers van trainer Arne Slot bijna negentig minuten lang druk houden op de dikke defensieve muur die FC Marioepol had opgetrokken. 

Volledig scherm
© BSR Agency

In de hoop dat AZ moedeloos zou worden van al die vruchteloze pogingen. Maar met drie aanvallers in vorm (Oussama Idrissi, Myron Boadu en Calvin Stengs) weet de club dat het altijd een doelpunt kan maken. In de vijf gespeelde wedstrijden dit seizoen heeft keeper Marco Bizot bovendien nog niet één treffer toegestaan. Er ligt voor de club ogenschijnlijk veel in het verschiet dit seizoen en het zorgt voor een soepel begin van de carrière van Arne Slot als hoofdtrainer. Al moet het echte examen in de vorm van een echt goede ploeg nog komen.

Den Haag kan zich door de winst van AZ na komende eredivisiewedstrijd van aanstaande zondagen tegen FC Groningen, opmaken voor in elke geval nog een Europacupwedstrijd van de Alkmaarders.

Volledig scherm
© BSR Agency
 1. KNVB, ING en internationals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

  KNVB, ING en internatio­nals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

  De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.
 2. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

  Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

  Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”