Erik ten Hag.
Volledig scherm
Erik ten Hag. © ANP

Ten Hag: Spelen tegen Benfica een fantastisch mooie uitdaging

Ajax - Benfica is vanavond (21.00 uur) uiteraard vooral een wedstrijd van groot belang met het oog op overwinteren in de Champions League. Maar de Amsterdammers spelen óók voor de Europese ranking.

Door Daniël Dwarswaard

Ajax won dit seizoen in Europa al van Sturm Graz, Standard Luik, Dinamo Kiev en AEK Athene. Ploegen uit Oostenrijk, België, Portugal en Griekenland. Landen die voor de start van dit seizoen allemaal boven Nederland stonden op de zogenoemde coëfficiëntenlijst die bepaalt hoeveel clubs Nederland mag afvaardigen in het Europees voetbal.

Oostenrijk en Griekenland staan inmiddels onder Nederland op die lijst. ‘Wij’ staan nu elfde, een belangrijke plek met het oog op het terugveroveren van een direct Champions League-ticket voor de kampioen van Nederland. Tegen Benfica speelt Ajax vanavond weer tegen een ploeg uit een land dat hoger staat op de coëfficiëntenlijst. Portugal staat zevende.

Winst op Benfica is op meerdere vlakken van enorm belang. Als Ajax dat voor elkaar krijg, neemt het een voorschot op plaatsing van de tweede ronde. Maar eenvoudig gaat het niet worden. Benfica haalde de afgelopen tien jaar twee keer de kwartfinale van de Champions League en was tot twee keer toe finalist in de Europa League. ,,Het is een typische Portugese ploeg,” weet ook Ajax-trainer Erik ten Hag. ,,Een sluwe, geslepen ploeg. Al worden wij op dat vlak ook steeds beter. Zij hebben een mix van talent en ervaring. Zoals dat eigenlijk ook voor ons geldt. Het wordt een fantastisch mooie uitdaging.’’

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP