Volledig scherm
Verstappen in zijn Red Bull-bolide. © BSR Agency

Tijd voor wat chaos in de Formule 1

VoorbeschouwingEen ouderwetse botsing. Je mag het eigenlijk niet hardop zeggen, maar eigenlijk heeft dit Formule 1-seizoen dringend behoefte aan een beetje chaos. Zonder gewonden uiteraard, maar er is ‘iets’ nodig om de voorspelbaarheid en reeks tamelijk saaie grands prix te doorbreken.

Volledig scherm
Mercedes-coureurs Hamilton (l) en Bottas. © BSR Agency

Door Rik Spekenbrink

Ook in race nummer 8 van het kalenderjaar gaat Mercedes vanmiddag normaal gesproken een ‘1-2’ scoren. Ze steken in Zuid-Frankrijk niet een beetje boven de rest uit, maar een heel eind. Daar valt niets op af te dingen, het team heeft de zaken gewoon (weer) uitstekend voor elkaar. Maar zelfs kampioenschapsleider Lewis Hamilton zegt geregeld het gevecht te missen met iemand in een andere kleur auto. De 7 voorgaande races werden stuk voor stuk door een Mercedes-coureur gewonnen.

Volledig scherm
Hamilton start vanaf pole. © BSR Agency
Volledig scherm
Max Verstappen. © BSR Agency
Volledig scherm
Verstappen in zijn Red Bull-bolide. © EPA

Ook vanuit Nederlands perspectief mag er wel wat verrassends gebeuren. De resultaten van Verstappen dit seizoen (3-4-4-4-3-4-5) zijn constant en zonder uitzondering het best mogelijke resultaat op dat moment. Daar gaat vanmiddag niet zomaar verandering in komen. De Nederlander, startend vanaf plek 4, noemde niet voor niets ‘de laatste plek op het podium’ als doel voor de race. Als de voortekenen niet bedriegen kan zijn Red Bull in de zogeheten racemodus het gevecht met Ferrari aan. Wie weet kan de strijd om de derde plek interessant worden. Verstappen rekent erop dat Sebastian Vettel zich vanaf plek 7 ook binnen niet al te lange tijd komt mengen in die strijd.

De Red Bull-coureur zei na de kwalificatie niet te rekenen op een incident in de eerste paar bochten. Vorig jaar toucheerden Sebastian Vettel en Valtteri Bottas elkaar in de eerste knik. Daar stuurde de Limburger keurig omheen, waardoor hij tweede kon worden, achter Hamilton. ,,Dit jaar rijdt iedereen goed gereserveerd. Maar goed, soms gebeurt het, soms niet.”

Op het vergevingsgezinde Circuit Paul Ricard, met zijn enorme uitloopstroken, worden rijdersfouten doorgaans niet afgestraft. Ook op tactisch vlak zullen de topteams elkaar, zonder incidenten, weinig pijn kunnen doen. Maar hoe voorspelbaar de sport soms ook lijkt, het mooie is dat er altijd wat kan gebeuren.

Quote

Dit jaar rijdt iedereen goed gereser­veerd

Max Verstappen, Red Bull Racing Team
Volledig scherm
De GP van Frankrijk. © ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© AP