Volledig scherm
Calvin Stengs viert zijn goal. © BSR Agency
0
EINDE
3
  • Myron Boadu 42'
  • Calvin Stengs 56'
  • Oussama Idrissi 67'

Uitblinker Boadu helpt overtuigend AZ naar volgende voorronde

Europa LeagueAZ heeft de volgende voorronde van de Europa League bereikt door een overtuigende 0-3 overwinning op BK Häcken. Het waren de jonkies die het deden voor de Alkmaarders. De absolute uitblinker Myron Boadu en Calvin Stengs scoorden. Ook Oussama Idrissi tekende voor een treffer.

Door Nik Kok

Een achttienjarige snelle spits en een twintigjarige dartele flankspeler, beiden met een fors blessureverleden in de achterzak, beslisten het duel dat eigenlijk alleen maar gewonnen kon worden door snel en fraai aanvalsspel in de hoogste versnelling. Dat spel is aan Myron Boadu en Calvin Stengs wel besteed.

Mede door dat blessureleed (Boadu kende met zijn enkel en knie zelfs twee blessures) speelden ze beiden nog vrijwel nooit samen in het eerste elftal. Dat de twee groeibriljanten nu zijn samengebracht belooft veel moois voor de club die de laatste jaren fors inzet op de eigen jeugdopleiding.

Vroeg doelpunt

Met een vroeg doelpunt zou zich voor AZ een heel ander duel dan vorige week in Alkmaar voltrekken, zo was de verwachting. In Zweden moest dan eindelijk de code gekraakt zien te worden van Häcken, een ultradefensieve ploeg zonder veel aanvallende pretenties.

Dat doelpunt kwam er. Niet eens zo heel vroeg, maar wel nog in de eerste helft waardoor het toch al vrij snel duidelijk was dat AZ de volgende voorronde van de Europa League zou gaan halen. En dat was, zeker gezien het spelbeeld van het duel van vanavond, in alle opzichten verdiend.

Volledig scherm
Myron Boadu maakt de 1-0. © BSR Agency

AZ kreeg snel al genoeg kansen om de score snel te openen in Zweden. Guus Til en Owen Wijndal misten opgelegde kansen. Een doelpunt van Oussama Idrissi werd afgekeurd vanwege buitenspel. Achterin was Ron Vlaar een sta-in-de-weg voor de Zweden.

Veel meer dan in het thuisduel was AZ voorin creatief. Met Stengs aan de rechterkant als fraaie exponent van een veel soepeler draaiend elftal dat de tegenstander in het eerste halfuur eigenlijk constant onder druk hield. Keeper Peter Abrahamsson kreeg alleen al in de eerste helft meer te doen dan in de eerste wedstrijd in Alkmaar.

Boadu

Net voor rust brak de pijlsnelle Boadu dan de ban die voor een energiek aanvallende ploeg, wat AZ vanavond was, altijd zo belangrijk is. Hij werd gelanceerd door een fraaie steekbal van Idrissi. Alleen Adam Maher was jonger dan Boadu toen hij namens AZ scoorde in Europees verband. Stengs besliste uiteindelijk het duel met de 0-2. AZ had al niks meer te vrezen van de povere Zweden toen Idrissi de 0-3 aantekende. Met twee assists was Boadu ook bij de andere twee doelpunten betrokken. Door de veilige tussenstand was er zelfs nog plaats voor het officiële debuut van nieuwkomer Jordy Clasie voor de club.

Door de winst speelt AZ volgende week al in Oekraïne tegen Mariupol. Een week later is dan de return in Alkmaar. Daarna volgt nog een play-offronde voordat de club zich eventueel plaatst voor de groepsfase van de Europa League.

Volledig scherm
Calvin Stengs viert zijn goal. © BSR Agency
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Myron Boadu. © BSR Agency
Volledig scherm
Fans van AZ steunen de ploeg in Zweden. © BSR Agency