Volledig scherm
Serena Williams reageert zich af op umpire Carlos Ramos. © EPA

US Open verdedigt umpire Ramos na bizarre finale

Umpire Carlos Ramos heeft volgens de regels gehandeld bij het straffen van Serena Williams in de tennisfinale van de US Open. 

Dat verklaarde de organisatie na de turbulente partij, die de Japanse Naomi Osaka won met 6-2 6-4. Williams kreeg in de tweede set drie waarschuwingen met als gevolg dat ze een game verloor. 

De US Open gaf aan dat de zesvoudig winnares van de grand slam in New York de eerste waarschuwing kreeg in de tweede game van de tweede set. De umpire constateerde dat coach Patrick Mouratoglou zijn pupil Williams aanwijzingen gaf. De tweede waarschuwing volgde toen Williams in de vijfde game met haar racket smeet. Waarschuwing drie volgde kort daarna omdat Williams, die ontkende dat ze was gecoacht en daar zeer verbolgen over was, Ramos beledigde en hem een dief noemde.


De US Open gaf aan dat het besluit van umpire Ramos onherroepelijk was en niet meer terug te draaien. Voorzitter Katrina Adams van de Amerikaanse tennisbond USTA nam het na de finale op voor Williams. 

Volledig scherm
Naomi Osaka bedankt Carlos Ramos. Rechts Serena Williams. © AFP

Ze roemde het optreden van de Amerikaanse tijdens de huldiging, waarin ze het publiek opriep te stoppen met uitjouwen van de scheidsrechter en de overwinning van Osaka te vieren. ,,Dat was een staaltje sportiviteit van een ware kampioene. Serena wilde dat Osaka kon genieten van haar zege. Ik snapte dat ze gefrustreerd was door de gang van zaken tijdens de wedstrijd, maar hoe ze daarna opkwam voor Osaka, verdient groot respect. Ze is en blijft een inspiratie.''

Osaka ontving voor haar overwinning een recordbedrag aan prijzengeld van 3,8 miljoen dollar (3,3 miljoen euro).

  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.
  2. Van Bronckhorst: Belangrijk voor de club dat Europees voetbal zeker is

    Van Bronck­horst: Belangrijk voor de club dat Europees voetbal zeker is

    Trainer Giovanni van Bronckhorst neemt volgende maand met een derde plaats afscheid bij Feyenoord. ,,We zijn heel tevreden met het feit dat we Europees voetbal hebben behaald", zei hij na de eenvoudige 0-4 zege op NAC Breda bij FOX Sports. ,,Het gevoel overheerst wel dat we langer mee hadden moeten doen met Ajax en PSV, alleen dat mocht niet zo zijn. Uiteindelijk is het wel belangrijk voor de club dat we volgend seizoen weer Europees voetbal spelen.”