Volledig scherm
© Cor Vos

Van der Poel de sterkste in Heusden-Zolder, Nieuwenhuis knap derde

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekerveldrit in Heusden-Zolder gewonnen. Op de bevroren ondergrond in de Belgische Kempen was de Europese kampioen weer met voorsprong de sterkste. Wout van Aert werd tweede. Joris Nieuwenhuis was een knappe derde.

Even traditioneel als Boxing Day is de Wereldbekercross in Heusden-Zolder op tweede kerstdag. Naast Mathieu van der Poel en Wout van Aert verscheen ook ene Zdenek Styber aan de start. De Tsjechische ex-wereldkampioen maakte zijn rentree in het veld. Styby moest wel vanop de negende rij vertrekken en kon een goede uitslag op de snelle omloop al op voorhand vergeten. 

Even leek het vandaag wél spannend te worden. Van Aert was goed weg en leek Van der Poel zowaar het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Helaas gooide een lekke achterband roet in het eten voor de wereldkampioen. De Belg was op achtervolgen aangewezen. Nog maar eens.

Mathieu van der Poel kon het weinig schelen. Na ongeveer twintig minuten wedstrijd besloot VdP dat het welletjes geweest was. De Nederlander nam een voorsprong en de rest zag hem pas na de finish terug. Zoals vaker was de strijd voor de ereplaatsen spannender dan voor de overwinning.

Van Aert was uiteindelijk best of the rest, vóór de wederom ijzersterke Joris Nieuwenhuis. De Nederlander liet vorige week zondag in Namen al zien wat hij in zijn mars heeft met een vierde plaats. De Belg Toon Aerts, nog steeds leider in het wereldbekerklassement, werd vierde. David van der Poel (7e), Lars van der Haar (8e) en Corné van Kessel (9e) eindigden ook bij de eerste tien.De heroptredende Zdenek Styber werd in de achtergrond 21ste. 

Klassement

Aerts heeft in het klassement Van Aert en Van der Poel, die de eerste twee WB-crossen in de Verenigde Staten liet schieten, achter zich. Hij zal zich bij de volgende cross in het Franse Pontchâteau vooral zijn landgenoot in de gaten moeten houden. Van der Poel kondigde eerder al aan de voorlaatste cross om de wereldbeker niet te rijden. ,,Ik heb de eerste twee ook laten schieten, het klassement heeft geen prioriteit’', legde hij bij Sporza uit. Van der Poel focust zich op het WK, op 3 februari in Denemarken. Vorig seizoen was hij ook oppermachtig, om vervolgens juist op de dag van de wereldtitelstrijd in Valkenburg een offday te hebben. Van Aert profiteerde en werd voor de derde keer wereldkampioen. 

Op het snelle parcours van Zolder reed Van der Poel het grootste deel alleen voorop. ,,Toon Aerts wilde doortrekken vanaf de start. Ik had de eerste drie ronden geen behoefte om over te nemen.’' Daarna ging het hard en maakte hij amper fouten. ,,Ik ben misschien iets te snel teruggevallen op een relaxed tempo. Van Aert bleef aandringen, dus ik ben daarna weer wat harder gaan rijden.’'

Van Aert lijkt op tijd in vorm te raken, had ook Van der Poel gezien. ,,Hij wordt beter. Misschien was het zonder die lekke band wel spannend geworden.’’

Wout van Aert in duel met Joris Nieuwenhuis.
Volledig scherm
Wout van Aert in duel met Joris Nieuwenhuis. © Cor Vos
Joris Nieuwenhuis.
Volledig scherm
Joris Nieuwenhuis. © Cor Vos
Mathieu van der Poel.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © BELGA