Viviani klopt Sagan met overmacht in massasprint

Elia Viviani heeft in de tiende Vuelta-etappe voor de tweede maal in een massasprint toegeslagen. De Italiaan van Quick-Step was ruimschoots sneller dan Peter Sagan, die tweede werd voor Giacomo Nizzolo. Danny van Poppel was op de zesde plek de beste Nederlander. Simon Yates behield de rode trui.

Nabeschouwing

Wilco Kelderman kwam op enige achterstand van het peloton over de finish in Femoselle. De Nederlander had echter pech in de laatste 3 kilometer, en verliest daardoor geen tijd in het klassement.

De etappe, een grotendeels vlakke rit door het hoogland van Noordwest-Spanje, werd gekleurd door een lange vlucht van Spanjaard Jesús Ezquerra (Burgos-BH) en Portugees Tiago Machado (Katoesja). De twee kregen echter nooit veel meer voorsprong dan 3 minuten, en werden dan ook ingelopen op de enige klim van de dag - op 30 kilometer van de finish.

Nadat de Italiaan Simone Petilli (UAE) door een harde val op zijn hoofd de Vuelta per ambulance moest verlaten, probeerde Diego Rubio (Burgos-BH) het met een late aanval. Maar de Spanjaard bleef niet weg. Ook een regen aan lekke banden - onder anderen leider Yates, Kelderman en Nairo Quintana stonden langs de kant - kon niet verhinderen dat een nagenoeg compleet peloton op de finish afstormde. Viviani bleek de rapste in de massasprint. Peter Sagan kwam niet aan zijn wiel.

Yates behield zijn rode leiderstrui, met één luttele seconde voorsprong op Alejandro Valverde. Morgen gaat de Vuelta verder met een heuvelrit naar Luinta. Avonturiers als Bauke Mollema zullen hun kans ruiken.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish

De verloren tijd wordt Kelderman voorlopig 'gewoon' aangerekend. Maar het valt nog te bezien of dat blijft staan. Mocht dat het geval zijn, dan melden we dat uiteraard zo spoedig mogelijk op AD.nl.

Dit liveblog is nu ten einde, hier volgt nu een verslag van de rit. Een fijne dag nog!

Finish

Giacomo Nizzolo completeert het podium. Danny van Poppel wordt zesde. Wilco Kelderman komt met enige achterstand over de finish, maar het is de vraag hoe en wanneer hij deze achterstand heeft opgelopen. Bij pech in de laatste 3 kilometer krijg je dezelfde tijd als de winnaar.

Volledig scherm
© epa

Finish

Het is Elia Viviani! De Italiaan legt met overmacht Peter Sagan over de knie. Niet op de foto.

1 km

De rode vod! Welke sprinter heeft vandaag de machtigste dijen?

2 km

Quick-Step voert het peloton nu aan. Kan Viviani zijn tweede rit deze Vuelta winnen?

4 km

Nog steeds niet één ploeg die vol het commando neemt. Meerdere ploegen/treintjes op kop. Ook Lotto-Jumbo is met veel man van voren, zij mikken weer op Danny van Poppel.

6 km

Niemand komt nog weg met dit tempo. Meerdere treintjes op kop van het peloton.

8 km

Rubio is ingelopen. De sprinters slijpen de messen.

10 km

Quick-Step jaagt het tempo de hoogte in, in dienst van Elia Viviani. Rubio is bijna gegrepen.

12 km

Rubio nog altijd solo vooruit. De Spanjaard heeft nog 15 seconden voorsprong.

13 km

Het regent lekke banden ineens. Yates is zelfs twee keer lekgereden en ook Oliveira wordt lekgemeld.

Kelderman keert terug in de staart van het peloton. Ook Yates is er weer bij.

15 km

Quintana wordt teruggebracht door Movistar-ploegmaat Amador.

Lekke band Kelderman wordt geroepen! Lekker band Simon Yates ook!

16 km

Nairo Quintana rijdt lek. Vervelend moment voor de Colombiaan die 3de in het klassement staat.

17 km

Een goede poging van Rubio, hij heeft al bijna een halve minuut.

19 km

De 27-jarige Spanjaard Diego Rubio pakt 10 seconden. Een lange renner, 1.93 meter. Hij rijdt zijn tweede Vuelta, vorig jaar werd hij 127ste.

21 km

Een aanval! Diego Rubio van Burgos-BH springt weg uit het peloton.

23 km

Lekke band Thibaut Pinot, de Fransman van FDJ wordt door zijn ploeggenoten teruggebracht.

26 km

Valverde is als eerste bovengekomen, voor Serry en Quintana. Quick-Step neemt het commando, de voorbereiding van de massasprint kan beginnen.

27 km

De renners zijn boven en begeven zich weer op de hoogvlakte. Het waait er behoorlijk, wil iemand oorlog maken?

28 km

Het tempo zakt weer iets. Het plan van de ploeg van Peter Sagan lijkt niet geheel te slagen, de groep is nog aanzienlijk. En we zijn bijna boven.

laad oudere berichten