Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Waar kan Kruijswijk nog meer tijd winnen in deze Vuelta?

Na een schitterende tijdrit staat Steven Kruijswijk derde in de Ronde van Spanje, met een achterstand van 52 seconden op leider Simon Yates. De Brabander wil natuurlijk nog meer tijd goedmaken in de laatste vijf dagen, maar waar liggen daar de kansen voor?

Door Arjan Schouten

Woensdag, rit 17
Op papier maar één serieuze berg, maar wel het decor van de aankomst bergop. Een daarom niet te onderschatten rit van 158 kilometer door het Baskenland, met de finish op 918 meter hoogte op Balcon de Bizkaia. Een rotklus van 7,2 kilometer á 9,8 procent gemiddeld met stroken ver boven de twintig procent.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos


Donderdag, rit 18
Niets aan de hand-ritje naar Lleida, in Catalonië. Normaal gezien wordt daar nog eens gesprint. Bij de pinken blijven en Kruijswijk is weer een dag verder.

Vrijdag, rit 19
Een lange aanloop naar de enige klim van de dag, en wat voor één. Op weg naar Andorra gaat het heel de rit al gestaag omhoog, als de laatste 17 kilometer de klim naar Naturlandia wacht. Een avonturenpark waar u op 2026 meter hoogte met buggy’s kunt crossen en waar in de winter wordt geskied. Kruijswijk zal er na 17 kilometer á 6,5 procent gemiddeld vooral zweten na een lange slopende slotklim.

Zaterdag, rit 20
De laatste lastige en op het eerste oog ook meest listige klauterklus voor Kruijswijk. Volledig volgens de nieuwe wielertrend een korte, flitsende bergrit van slechts 98 kilometer, maar geen moment vlak. In Andorra wachten nog zes klimmen, waarvan drie van de eerste en één van de buitencategorie. Op die laatste – de Col de Gallina, 7,6 km á 8,1 procent – is de streep getrokken. Een gelukje, hondenweer zoals bij het bezoek in 2013 aan de Col de Galinna, lijkt nu uit te blijven.

Zondag, rit 21
De traditionele ‘lach of ik schiet-rit’ naar Madrid, na die laatste dag Andorra waarin het alle hens aan dek zal zijn. Een verplicht nummertje voor de fotografen en de spurters die de bergen hebben doorstaan. Hier valt voor Kruijswijk niets meer te winnen of te verliezen.