Waarom de 9-darter van Paul Lim zo enorm beroemd is

De sportgeschiedenis barst van de bijzondere, spectaculaire en legendarische momenten. Dit jaar belichten we elke dag een historisch sportfragment van dezelfde datum. Op 9 januari brengt de tijdmachine ons naar 1990: Paul Lim gooit een 9-darter.

Voer op YouTube het woord ‘9-darter’ in, en je wordt verwend met een stortvloed aan fragmenten van topspelers die met negen pijlen een leg uitgooien. De beentjes kunnen rustig op tafel, want je ziet 9-darters in alle geuren en smaken voorbij komen. Er zijn spelers die het twee keer in één wedstrijd doen, en spelers die beginnen én eindigen met een dubbel. Taylor, Van Gerwen, Van Barneveld; alle dartsfenomenen passeren de revue.

Volledig scherm

Dat was in de jaren negentig wel anders. YouTube bestond nog niet, en de enige 9-darter waarvan zo nu en dan beelden werden uitgezonden, was die van de Amerikaan Paul Lim. De ‘perfecte leg’ leek lange tijd een heilige graal, en Lim was de enige die daar tijdens een wereldkampioenschap zijn hand op had weten te leggen. Dus elk jaar, wanneer er even geen wedstrijd plaatsvond op het WK, vertoonde de BBC maar weer het filmpje uit 1990. Op veler verzoek overigens. Kijkers kregen nooit genoeg van de negen rake pijlen. En natuurlijk van de gebronsde stem van commentator Tony Green, die de laatste zes worpen met een steeds enthousiaster ‘yes!’ begeleidde.

De beelden hebben van Lim een legende in de dartswereld gemaakt. Een grootheid zelfs. Iets wat hij met zijn overige prestaties nooit heeft kunnen bereiken. Afgezien van die negen pijlen in 1990 vertoont zijn loopbaan namelijk geen enkel hoogtepunt. Cultheld Lim - hij wordt deze maand 65 - is nog steeds een vaste klant op grote toernooien en wordt altijd luid toegejuicht. Maar geen tegenstander hoeft hem te vrezen.

Klik hier voor alle afleveringen van deze rubriek

Live Voetbal

home logo NoorwegenNOO
21:00
EngelandENG
away logo