Volledig scherm
De nationale selectie van Colombia wordt gepresenteerd. © AFP

Waarom de Tour Colombia 2.1 het kijken waard is

Vijf redenenIn veel landen wordt alweer gekoerst, maar meerdere toprenners beginnen vanaf morgen in Colombia aan hun wielerjaar 2019. De tweede editie van de Tour Colombia 2.1 kan rekenen op een ijzersterk deelnemersveld, maar er zijn meer redenen om te kijken. Vijf redenen waarom de Tour Colombia het kijken waard is.

Tweede editie

Volledig scherm
Colombiaanse renners (v.l.n.r.) vorig jaar: Dayer Quintana, Nairo Quintana (Movistar Team), eindwinnaar Bernal (Team Sky), Urán (Education First Team) en Gaviria (Quick-Step Floors). © AFP

De zesdaagse rittenkoers in Colombia is vrij nieuw op de kalender. Sterker nog, vorig jaar werd de eerste editie pas gehouden. Toen greep toptalent én thuisrijder Egan Bernal de eindzege in een attractieve wedstrijd, die toen nog door het leven ging als Colombia Oro y Paz.

Dit seizoen heeft de organisatie gekeken naar wat er kan verbeteren ten opzichte van vorig jaar. Buiten de naam van de koers is dat ook het parcours, dat dit jaar voor het eerst een ploegentijdrit kent. Na die tijdrit op de openingsdag volgen drie uitgelezen kansen voor sprinters. Na een wat meer heuvelachtige etappe wordt de zesdaagse afgesloten met een bergrit naar de top van Alto de Palmas.

De cijfers 2.1 in de naam van de koers is een classificatiecode. De 2 staat voor het feit dat het een ronde betreft met meerdere etappes, terwijl de 1 staat voor de moeilijkheidsgraad, welke in te delen is van HC (buitencategorie) tot en met 6 (het laagst).

Colombia: wielerland in opkomst

Volledig scherm
Luis Herrera. © Cor Vos

In de jaren ‘80 leek Colombia al steeds meer een wielerland te worden, met rasklimmers als Luis Herrera en Fabio Parra die indruk maakten in Europa. Die lijn zette zich daarna niet door, met enkele uitzonderingen (Santiago Botero en Leonardo Duque) daargelaten. Tot zo'n tien jaar geleden. Het lijkt alsof de Colombiaanse wielertalenten letterlijk uit de grond worden gestampt de laatste jaren. Het begon met Rigoberto Urán, ging verder met Nairo Quintana en Esteban Chaves en tegenwoordig zijn Miguel Ángel López en Egan Bernal de vaandeldragers van het Colombiaanse wielrennen. Rasklimmers, die in staat worden geacht in de toekomst grote rondes te winnen. Maar met Fernando Gaviria en Alvaro Hodeg kunnen de Colombianen tegenwoordig ook sprinten.

Het Colombiaanse wielrennen is in opkomst en in hun thuisland zullen de Zuid-Amerikaanse renners proberen het volk te vermaken.

IJzersterk deelnemersveld

Volledig scherm
Nairo Quintana bij de presentatie. © EPA

Alleen al aan Colombianen staat er een deelnemerslijst op papier om ‘u’ tegen te zeggen: Nairo Quintana (oud-winnaar Giro en Vuelta), Winner Anacona (in januari eindwinnaar Ronde van San Juan), Sky-talenten Bernal én Ivan Ramiro Sosa, Urán (tweede in Giro én Tour), Miguel Ángel López (derde in Giro én Vuelta), de broers Sergio en Sebastián Henao (tegenwoordig niét meer in dezelfde ploeg), en de sprinters Gaviria (UAE Team Emirates) en Hodeg (Deceuninck-Quick Step).

Maar dat is nog niet alles. Zo doet ook Chris Froome, Girowinnaar van 2018 én viervoudig winnaar van de Tour de France, mee aan de Tour Colombia 2.1. Verder maken Julian Alaphilippe, Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Bob Jungels, Marc Soler en Taylor Phinney hun opwachting in Zuid-Amerika.

Eén Nederlander aan de start

Volledig scherm
Etienne van Empel. © Etienne van Empel

In de Tour Colombia 2.1 zal slechts één Nederlander aan de start verschijnen: Etienne van Empel. De 24-jarige renner van de Italiaanse ploeg Neri Sottoli - Selle Italia - KTM reed de afgelopen vier jaar voor de Nederlandse ProContinentale ploeg Roompot, maar ging voor een Italiaans avontuur, met een ander programma. In Colombia maakt hij zijn debuut voor de ploeg. Kopman bij Neri Sottoli is thuisrijder Dayer Quintana, broer van favoriet Nairo Quintana. Dayer won vorig seizoen de slotrit van deze wedstrijd.

Óscar Sevilla

Hij is inmiddels 42 (!) jaar oud, maar de Spanjaard Óscar Sevilla weet van geen ophouden. In dienst van de Colombiaanse ploeg Medellin begint Sevilla dit seizoen aan zijn 21e profseizoen. Hij begon in 1998 bij het omstreden Kelme en zal de komende week dus de bewonderen zijn naast huidige toppers als Froome, Alaphilippe en Quintana. 

Afschrijven moet je Sevilla ook niet doen, want ondanks de leeftijd werd hij een paar weken geleden derde in de Ronde van San Juan, achter eindwinnaar Anacona en runner-up Alaphilippe.

Volledig scherm
Óscar Sevilla tijdens de Ronde van San Juan. © AFP

De zesdaagse Tour Colombia 2.1 is te zien op de Amerikaanse televisiezender ESPN. Zij zenden online ook een livestream uit.

Poll

Wie wint de Tour Colombia 2.1?

  • Chris Froome (Team Sky) (5%)
  • Egan Bernal (Team Sky) (49%)
  • Nairo Quintana (Movistar Team) (15%)
  • Winner Anacona (Movistar Team) (3%)
  • Rigoberto Urán (EF Education First) (6%)
  • Daniel Felipe Martínez (EF Education First) (2%)
  • Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) (6%)
  • Miguel Ángel López (Astana Team) (6%)
  • Óscar Sevilla (Medellin) (4%)
  • Iemand anders (4%)
1317 stemmen