Rood kruis boven de weg.
Volledig scherm
Rood kruis boven de weg. © ANP

Bestuurders negeren rood kruis boven A28 na ongeluk bij Staphorst: ‘Hulpverleners in gevaar’

Na een ongeluk op de A28 bij Staphorst vanochtend hebben weggebruikers het rode kruis boven de snelweg genegeerd. Dat meldt de politie. Ze brachten daarmee de betrokkenen en hulpverleners in gevaar.

Het ongeluk in de richting van Zwolle gebeurde tijdens de ochtendspits. Verkeer vanuit Friesland en Drenthe kwam hierdoor in een file terecht. Ook weggebruikers vanuit Hoogeveen moesten aansluiten.

Rijkswaterstaat verlaagde door middel van de matrixborden de maximumsnelheid en zette een rood kruis op de rijstrook van het ongeval. Daarmee werden betrokkenen beschermd en konden hulpverleners sneller bij de ongevalslocatie komen. 

‘Iets sneller’

Maar het rode kruis werd kennelijk niet door iedereen serieus genomen. ‘Helaas zijn er ook een aantal andere voertuigen die nog even van deze vrije rijstrook gebruik willen maken om iets sneller op de plaats van bestemming te zijn’, beschrijft de politie de situatie. ‘Met dit gedrag brengen zij de veiligheid van de betrokkenen en de hulpverleners in gevaar en belemmeren zij de aanrijroute.’ 

Meerdere overtreders kunnen een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) verwachten met een bekeuring.

Kop van Overijssel