De bouwsector zegt eveneens in het gedrang te komen als de regering het verscherpte stikstofbeleid weigert aan te passen.
Volledig scherm
PREMIUM
De bouwsector zegt eveneens in het gedrang te komen als de regering het verscherpte stikstofbeleid weigert aan te passen. © ANP XTRA

Bouwsector bereidt groot stikstof-protest voor en dreigt met Malieveld: 'Het is ons menens’

In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo'n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.

Klaas Kooiker is als aannemer uit Staphorst een van de gezichten achter de stichting Grond in Verzet. De oprichting ervan ligt bij de notaris, nadat het de afgelopen maanden bij meerderde betrokkenen uit de bouwsector begon te borrelen. Probleem is aan de ene kant de nieuwe PFAS-norm, waardoor bedrijven die grond verplaatsen of bijvoorbeeld wegen bouwen niet langer hun werk kunnen doen. 

Kop van Overijssel