De driftkikker van toen is nu een eminente voorlezer in Punthorst

Dik vijftig jaar geleden fietste SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (62) van de Lichtmis tussen de weilanden door naar de Vierde School met de Bijbel in Punthorst. Vandaag was hij er terug. Dit keer om voor te lezen aan alle groepen.

Volledig scherm
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop leest voor op zijn oude school in Punthorst. © Alex Mulder

De Vierde school met de Bijbel heet tegenwoordig dr. Maarten Lutherschool, met 160 leerlingen. Roelof Bisschop, die tegenwoordig in Veenendaal woont, leest voor in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Op verzoek van de school.

Alles is anders, alleen in de directeurskamer liggen nog de oude metalen letters die ooit op de gevel prijkten, ‘School met de Bijbel’. ,,Die herken ik nog.”

Kinderpardon

Het SGP-Kamerlid voerde deze week het woord over het kinderpardon. Hij is kritisch. ,,Het feit dat je zo lang mag procederen is het onderliggende probleem. Over een jaar of zes hebben we weer een pardon nodig.” De leerlingen weten van geen pardon. Ze zitten en luisteren naar het Kamerlid. Voorlezen kan oud-onderwijsman Bisschop als de beste. Jarenlang stond hij voor de klas als leraar geschiedenis en maatschappijleer. Hij is een rasverteller. ,,Ik heb onderwijs in mijn portefeuille. Dit is ook gewoon werk. Ik dompel mij onder op school en proef de sfeer. Dat is belangrijk.”

In één klas zit ook de kleinzoon van Henk. ,,Henk en ik vochten vroeger altijd. Ik was een driftkikker. ‘Roelof en Henk, komen jullie eens naar voren, geef elkaar een hand en zeg mij na: wij zullen vriendjes zijn’.” Bisschop doet zijn juffrouw meesterlijk na. Zo ging het meer dan vijftig jaar geleden. ,,En die juffrouw sloeg mij ook wel eens met de liniaal op de hand als ik alle tien tafels niet netjes genoeg had uitgeschreven.”

Huis voor Harry

De parlementariër leest alle 160 leerlingen voor. De kleintjes van groep 1 en 2 hangen aan zijn lippen als hij leest uit het prentenboekje Een huis voor Harry, een kat die met een vlinder speelt. Weinig tekst en veel plaatjes. Het Kamerlid verzint er dan ook van alles bij en zo wordt het bijna een voorstelling, met stemmetjes en al. ,,Je moet het een beetje voorbereiden, dat komt het voorlezen ten goede. Dat is het geheim.” En zo gaat het Kamerlid en oud-leerling de hele school door. Alle groepen een ander boek. Hij is er uren zoet mee.

Kop van Overijssel