Volledig scherm
Bij De Lommert zouden drie windmolens geplaatst worden. © Jerry Lampen

Defensie tegen windmolenplan Staphorst

Het windmolenplan bij De Lommert in Staphorst moet niet doorgaan, vindt het ministerie van Defensie. Drie van de vier geplande windmolens staan volgens het ministerie te dicht bij het munitiemagazijnencomplex aan de J.J. Gorterlaan.

De minister van Defensie tekent bezwaar aan tegen de plannen in een brief gericht aan het college van burgemeester en wethouders. ‘De kans bestaat dat bij een calamiteit met de windturbines schade wordt veroorzaakt aan de munitiebunkers’, schrijft Defensie.

Daarnaast denkt het ministerie dat bij een calamiteit op het munitiecomplex de windmolens schade aan gebouwen in de omgeving kunnen vergroten. ‘Er bestaat een kans op de vergroting van de effectschade bij een calamiteit op het munitiecomplex.’ 

Volgens het ministerie van Defensie is er geen ruimte voor een windmolencomplex in de omgeving van het munitiedepot. ‘De onzekerheid over de effecten van de windturbines op het opslagcomplex zijn te groot om een verantwoord besluit te nemen over het windmolenpark. Ook een risico-analyse kan de onzekerheid niet in voldoende mate wegnemen.’

De minister van Defensie wil daarom dat het plan aangepast wordt. 

Buurtbewoners tegen

Buurtbewoners van De Lommert in Staphorst zijn ook tegen de windmolenplannen. Zo’n 35 huishoudens voelden zich in november in de steek gelaten door de gemeente bij de ‘voldongen plaatsing van drie 200 meter hoge windturbines in hun achtertuin’. De buurt, verenigd in comité Behoud de Lommert, vestigt nu haar hoop op Provinciale Staten. Daar staat hun onvrede binnenkort op de agenda.

  1. Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’
    PREMIUM

    Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’

    Everth (61) en Frenske (61) Visscher uit Dedemsvaart veroverden zaterdagavond de harten van Nederland, met hun poging om van een eeuwenoud en vervallen kasteel in Frankrijk een bed and breakfast te maken. Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen het geklungel met de taal, de strijd tegen houtworm en het gehaast om de eerste gasten te ontvangen. Maar ook een ongebreideld positivisme van de nieuwbakken kasteelheer om van het avontuur een goed einde te maken. ,,Die satellietschotel? Die staat er inmiddels. Net als de wasmachine.”

Kop van Overijssel