Volledig scherm
Bloemen markeren in 2009 de plek van het dodelijke ongeluk. © Frens Jansen

Drankrijder die in IJhorst 9-jarig jongetje doodreed gaat wéér in de fout

De man die in IJhorst een jongetje van 9 doodreed stond vandaag weer voor de rechter voor rijden onder invloed. Terwijl hij nog een rijverbod heeft lopen tot 2020.

Met afschuw is in IJhorst gereageerd op de nieuwe veroordeling van M.L. uit Hoogeveen wegens het rijden onder invloed. In 2009 reed hij in IJhorst de 9-jarige Robin Olijhoek dood - zwaar onder invloed. En terwijl hij nog een rijverbod had lopen tot 2020 reed hij in april toch weer dronken rond in een bestelwagen met een aanhanger. Toen de politie hem aanhield kwam het tot een handgemeen. Hij weigerde een blaastest. En vandaag nam hij niet de moeite om naar zijn nieuwe rechtszaak te gaan - waar de politierechter besloot tot zeven weken cel. ,,Met geen pen te beschrijven. Hoe haalt deze man het in zijn hoofd om weer dronken te gaan rijden terwijl hij al iemand heeft doodgereden”, zei de politierechter.

Onverbeterlijk

L. lijkt onverbeterlijk. Op zondag 29 mei 2009 reed hij slingerend met zijn jeep Robin dood. Het jongetje keek in de berm, vlak voor zijn ouderlijk huis, naar een luchtballon, die spectaculair laag overkwam. De jeep schepte hem in de berm en reed slingerend verder. ,,Ik dacht dat ik een paaltje had geraakt", zei L. later. Bij de rechtszaken die volgde toonde hij geen spijt. Robin was op slag dood, nog jarenlang bleef de eik naast het ongeluk een monument dat aan het ongeluk herinnerde, het buurtschap was in diepe rouw en toen burgemeester Alssema van Staphorst (IJhorst valt eronder) vertrok noemde hij het één van de zwartste momenten uit zijn jaren als burgemeester.

Geen berouw

Veel beterschap liet L. niet zien toen hij eind 2013 vervroegd vrijkwam. In 2014 werd hij wederom aangehouden achter het stuur. Hij moest toen alsnog de drie maanden cel uitzitten, die hij bij zijn veroordeling als voorwaardelijke straf had meegekregen, de rechter deed er 200 dagen cel bij op - zodat hij nog eens een half jaar moest zitten. Dat heeft hem er niet van weerhouden om opnieuw in de fout te gaan: weer met een fikse borrel op.

Kop van Overijssel