Volledig scherm
James Shanes, de Engelse winnaar van de internationale special-klasse tijdens de grasbaanraces vorig jaar in Staphorst. © JTS Fotografie

Duitsers rijden motorclub AMBC Staphorst flink in de wielen

Motorclub AMBC Staphorst houdt op 27 juli de traditionele grasbaanraces op circuit De Tippe, maar ondervindt daarbij flinke hinder uit Duitsland. AMBC had vanwege een motorevenement over de grens al de oorspronkelijke datum al verschoven, maar werd ook op de nieuwe datum geconfronteerd met een uittocht van toprijders naar Duitsland. ‘Een zure appel’, concludeert de organisatie.

AMBC organiseert al jaren haar traditionele grasbaanraces op de laatste vrijdag van de noordelijke bouwvakvakantie, maar week daar dit jaar vanaf omdat de Europese finale van de special-klasse dat weekeinde verreden wordt in het Duitse Bad Hersfeld. Voor de motorclub uit Staphorst zou het daardoor onmogelijk worden om een kwalitatief goed startveld bij elkaar te krijgen.

Meer geld

Omdat Staphorst een goede reputatie heeft hoog te houden, besloot de motorclub de races te verplaatsen naar 27 juli. Toen die datum was vastgelegd op de motorsportkalender, bleek men in het Duitse Werlte (115 kilometer van Staphors) óók een internationale grasbaanrace te organiseren.

De Duitse motorclub beschikt echter over een groter budget om deelnemers aan te trekken waardoor Staphorst moeite kreeg om toprijders te strikken voor hun evenement. ‘Sterker nog’, stond in een nieuwsbrief, ‘enkele rijders meenden, ondanks toezeggingen aan AMBC, hun belofte te moeten breken om voor wat meer geld in Duitsland te gaan rijden. Dergelijke praktijken verdienen geen schoonheidsprijs’.

Geldkwestie

De organisatie noemde het verder ‘zeer spijtig’ dat rijders beslissen om in het buitenland te gaan rijden. ‘Terwijl men mondeling toezeggingen doet en altijd zegt dat Staphorst één van de mooiste races op de Nederlandse grasbaankalender is en de organisatie er altijd perfect is. Een zeer zure appel om in te bijten voor de AMBC’.

AMBC-voorzitter Bé Veen reageert iets milder. ,,Het is een pure geldkwestie. Ergens begrijp ik de rijders ook wel, ze kunnen daar het dubbele verdienen soms aan startgelden. De Nederlandse bond had ons ook wel even kunnen melden dat er al een internationale wedstrijd in Duitsland was. Maar goed, we hebben ervan geleerd, volgend jaar houden we de kalender beter in de gaten. Bovendien valt de bouwvakvakantie dan wat gunstiger voor ons.’’

Zijn club heeft volgens Veen dit jaar van de nood een deugd gemaakt. ,,Onze grasbaancommissie heeft steviger ingezet op het zijspanprogramma en dat biedt een enorm spektakel.’’

Kop van Overijssel