Volledig scherm
Christ Vrouwe links en Gerard Schulting staan in een overwoekerde bouwput in hun woonwijk De Slagen in Staphorst. De wijk is nog niet klaar, tot grote onvrede van bewoners, maar ontwikkelaar Megahome geeft niet thuis. „Het is wachten op ongelukken. foto Eelco Kuiken

Gatenkaaswijk De Slagen eindelijk aangepakt

De gemeente Staphorst maakt samen met de Exploitatie Maatschappij Staphorst (EMS), bestaande uit acht lokale bouwbedrijven, woonwijk De Slagen deels woonrijp. Beide partijen trekken hier samen 150.000 euro voor uit.

Om de nieuwe wijk in Staphorst geheel woonrijp te maken, is in totaal 9 ton nodig. B en W hopen dat de gemeenteraad in mei dit krediet om weer een deel aan te pakken beschikbaar stelt. Wijkbewoners snakken hier al jaren naar.

Dramadossier

Woonwijk De Slagen is een regelrecht dramadossier. EMS en ontwikkelaar Megahome startten begin deze eeuw gezamenlijk (fiftyfifty) als Staphorst Ontwikkeling BV met de nieuwe woonwijk. Het ging mis met De Slagen toen de crisis uitbrak. De te dure woningen werden niet verkocht. De wijk bleef tot groot verdriet van de bewoners een gatenkaas met bouwstraten, deels geen verlichting en funderingen die als knoken boven de grond uitstaken.

De gemeente had er te weinig geld voor over om de gronden aan te kopen, waarop Staphorst Ontwikkeling BV de gronden kocht. De gemeente had het nakijken en geen zeggenschap. Het contract meldde dat de wijk afgebouwd zou worden als de woningen waren verkocht. Dat leek voor de crisis geen probleem.

Gatenkaaswijk 

Vooral bij Megahome stagneerde de verkoop, waardoor Staphorst al jaren met een gatenkaaswijk en veel ontevreden inwoners zit. Die wijzen naar de gemeente, maar die is juridisch geen eigenaar van de gronden. Toen de ontwikkelaar ook nog failliet ging, was de ellende compleet. Bovendien is de verhouding tussen de ontwikkelaar en de Staphorster bouwbedrijven niet zo best meer.

Staphorst voert al langere tijd een juridische strijd met wat nog van de ontwikkelaar over is. De ontwikkelaar moet nog 43 woningen bouwen. Wethouder Bart Jaspers Faijer houdt de mogelijkheid open dat de gemeente de resterende kavels van de ontwikkelaar opkoopt om ze vervolgens zelf te verkopen. Voor mei komt Jaspers Faijer met een rapportage of dit mogelijk is.

Kop van Overijssel