Volledig scherm
Artist impression van de in IJhorst te bouwen houten uitkijktoren. © B+O Architecten

Geld voor uitkijktoren in IJhorst is binnen

De provincie Overijssel geeft 30.000 euro aan de Dorpsraad IJhorst-Lankhorst voor de bouw van een zestien meter hoge houten uitkijktoren aan de rand van het Reestdal. Daarmee is de begroting van 80 mille rond. 

,,Een blije dag", reageert bestuurslid Bert van de Weerd van de dorpsraad. ,,De vergunningen waren er al. Met het geld van de provincie is alles wat geld betreft in kannen en kruiken. De schop gaat nog dit jaar de grond in."

Bouwkosten

Vijftigduizend euro hoest de plaatselijke gemeenschap zelf op. Door zelfwerkzaamheid van mensen uit het dorp en beschikbaar stellen van materialen, zoals bijvoorbeeld hout, wist de dorpsraad die euro's van de bouwkosten bijeen te krijgen. 

De dorpsraad ijvert al jaren voor een uitkijktoren. Enkele locaties vielen af door bezwaren van aanwonenden. De afgelopen jaren vielen beoogde locaties af door bezwaren van aanwonenden. Die zijn er nu niet. De nieuwe plek ligt vanuit het dorp IJhorst iets meer westelijk langs De Reest. 

Geen bezwaren

,,Het heeft lang geduurd, maar we kunnen eindelijk verder. De nieuwe locatie staat midden in de natuur, er zijn dus geen bezwaren. Ook Landschap Overijssel en de gemeente Staphorst zijn akkoord. Niets houdt ons dus langer tegen om met vereende krachten straks de toren te bouwen'', zegt De Weerd. 

Hij rekent op de inzet van de dorpelingen. ,,Eendrachtig zagen, timmeren en opbouwen. Dat zit wel goed in IJhorst." De uitkijktoren is immers een langgekoesterde wens die voortkomt uit het samen met de inwoners opgestelde Dorpsplan Plus. 

De Weerd ziet in de toren vooral een impuls voor de lokale economie (horeca) en daarmee ook voor de leefbaarheid in het dorp. Hij gaat ervan uit dat de toren er medio volgend jaar staat. De uitkijktoren moet IJhorst nadrukkelijker op de toeristische kaart zetten. ,,De toren gaat er voor zorgen dat meer toeristen naar het dorp komen om van het Reestdal te genieten."

Kop van Overijssel