De clash tussen inwoners van Staphorst en demonstranten van Kick Out Zwarte Piet afgelopen zaterdag aan de rand van het dorp.
Volledig scherm
PREMIUM
De clash tussen inwoners van Staphorst en demonstranten van Kick Out Zwarte Piet afgelopen zaterdag aan de rand van het dorp. © Martijn Bijzitter

Hier ging het écht om bij rellen in Staphorst: ‘Sinterklaas heeft hier helemaal geen diepgewortelde traditie’

met videoDe ongeregeldheden die Staphorst vorige week zaterdag in de ban hielden bij de intocht van Sinterklaas, hebben weinig te maken met het beschermen van een traditie. Dat zeggen meerdere deskundigen. Volgens hen ligt de kern van de woede in de verschillen tussen stad en platteland: ,,Sinterklaas heeft hier helemaal geen diepgewortelde traditie.”

47 reacties

 • John Ooms

  2 maanden geleden
  Er hadden helemaal geen rellen hoefden te zijn als die ongenodigde gasten als KOZP en Amnesty International gewoon waren weggebleven!
 • Elias Peters

  2 maanden geleden
  Nou, KOZP heeft een geweldig voorbeeld gevonden om te bewijzen waar zij zo fel op tegen zijn met Staphorst. Ik zie de volgende demonstraties weer graag tegemoet. KOZP heeft bij deze de vinger op de zere plek goed gevonden en aangetoond.
 • Henk Renzebrink

  2 maanden geleden
  @Erik Biesemaat Grappig (of eigenlijk niet) dat u dit beweert. Laat ik u zeggen dat mijn moeder donker was (Indisch) en ik een oom en neven en nichten had/heb die allemaal donkerbruin waren/zijn. En dat er ook maar geen één van hen er moeite mee had/heeft dat Zwarte Piet zwart is/hoort, dus geen discriminatiegevoel. Ik ben 4 keer op Bonaire geweest: Daar vieren ze uitbundig Sint en zwarte Piet ondanks ze ze het dichtst bij de slavernij staat. Speelt geen discriminatie dus. Duidelijk Erik?
 • Piet Lapper

  2 maanden geleden
  Tis toch een rare provocatie, kickout zwarte piet en Amnesty International naar Staphorst, Urk of Volendam, Arnemuiden of Yerseke. Ik ga toch ook niet op mn schimmel als sint door de Bijlmer hobbellen.
 • Frits de Groot

  2 maanden geleden
  Het zijn en blijven criminele acties die hoe dan ook moeten worden bestraft. En niet te licht met een klein taakstrafje. Maandje de cel in voor de idioten die die onschuldige mensen in de auto een trauma voor het leven hebben bezorgd. En de schade tot de laatste cent betalen. Op straffe van verkoop van de dorpskerk. Hierin kunnen en mogen we geen genade kennen.