Hoe schiet je veilig met carbid? Burgemeesters doen het voor

video‘Knal veilig, met een bal.’ Dat is de boodschap die vier veiligheidsregio's over willen brengen in aanloop naar het nieuwe jaar. Vier burgemeesters gingen de strijd van het carbidschieten met elkaar aan om te laten zien hoe het veilig kan. Het is de eerste keer dat de Veiligheidsregio IJsselland meedoet: burgemeester Theo Segers van Staphorst heeft een thuiswedstrijd.

‘Een echte BOCK heeft ballen!’ luidt het motto van de campagne die aandacht vraagt voor het veilig carbidschieten, met extra aandacht voor het gebruik van een bal in plaats van een deksel. ,,We doen dit voor het vierde jaar, want je kunt het niet vaak genoeg zeggen: knal veilig’’, drukt Jan Wittenberg, woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland carbidschieters op het hart.

Volledig scherm
Burgemeesters van vier veiligheidsregio's krijgen les in carbid schieten, zo ook voor het eerst burgemeester Segers van Staphorst (links) © Wilbert Bijzitter

Vier regio's

Theo Segers (Staphorst), Jaap Kuin (Pekela, Groningen), Klaas Agricola (Dantumadiel, Friesland) en Karel Loohuis (Hoogeveen, Drenthe) gingen met elkaar de strijd aan, samen met een ervaren carbidschieter uit de eigen regio: de ‘BOCK’ (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). De wisselbokaal gaat dit jaar opnieuw naar Groningen: burgemeester Kuin bereikte de grootste afstand. Burgemeester Segers van Staphorst eindigde ook op het podium, maar wel op de derde plaats.

Het carbid wordt geschoten in een bus, niet met een deksel er op, maar met een bal. Wittenberg: ,,Als je schiet met een deksel, kan dat zorgen voor vonkjes, waardoor het carbid vroegtijdig tot ontploffing komt. Met een bal gebeurt dat niet, daarom is het veel veiliger’’, zegt Wittenberg. De veiligheidsregio's roepen ook op tot veilig alcoholgebruik. ,,Het liefst schiet je alcoholvrij, maar met één biertje op kun je ook veilig schieten.’’

Veilig knallen

De vijf BOCK-tips van Veiligheidsregio IJsselland:

1. Bereid je goed voor. Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen voor het schieten van carbid.
2. Bescherm jezelf. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
3. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van met een melkbus deksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten.
4. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op een bus zitten en zorg dat het publiek op veilige afstand staat.
5. Zorg voor EHBO.Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

De deelnemende gemeenten verspreiden komende weken naast de flyers met de vijf tips, ruim 2000 speciale BOCK-ballen onder de carbidknallers in hun eigen regio.

Kop van Overijssel