Volledig scherm

Honderden koeien gered van vuurzee in stal Staphorst

STAPHORST - Tientallen buurboeren hebben honderden koeien gered uit een grote stal in Staphorst. In de stal aan de Dekkersland is zondagochtend tegen vijven een grote brand uitgebroken.


De rookontwikkeling was groot. De boeren uit de buurt zijn massaal uitgerukt om de getroffen boer te helpen. Ook familieleden van de getroffen boer schoten te hulp. Honderden koeien en kalveren zijn door hen en de brandweer gered door ze naar een weiland naast de boerderij te drijven. Fijn, noemde een van de brandweerlieden op locatie dat: ,,We konden alle extra handen gebruiken op dat moment, dus het werd zeer gewaardeerd."

Brandweer
De brandweer was met groot materiaal uitgerukt op de melding. ,,Eén schuur is volledig uitgebrand en we konden niet voorkomen dat het vuur is overgeslagen naar andere schuren. De schade is aanzienlijk, maar het woonhuis is behouden", meldt brandweerwoordvoerder Laura Burgman. Helemaal zeker is het nog niet, maar het lijkt er op dat er geen koeien zijn omgekomen bij de brand. Tegen zeven uur zondagochtend was de brand onder controle, en half negen was de brand meester.

De uitgebrande schuur was een opslagschuur. Die is geprobeerd te blussen maar de prioriteit van de brandweer lag bij het redden van de grote veestallen en het woonhuis.

Volledig scherm
© Wilbert bijzitter

Kop van Overijssel