Volledig scherm
Kamerlid Carla Dik-Faber poseert samen met Jentje Bonte-Hulst (84) in een monumentale Staphorster boerderij. © ChristenUnie/Anne-Saar Kunz

Kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag in Staphorster klederdracht

Staphorst is goed vertegenwoordigd deze Prinsjesdag. Langs de route zijn het de Staphorster dames in klederdracht, in de Ridderzaal gebeurt dat door ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber in een pakje van Staphorster klederdracht.

De Staphorster 'klederdracht' die kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag draagt, is ontworpen door Roelie van Dijk-Knoll uit Rouveen. Dik-Faber draagt een jasje en rok gemaakt van oude klederdrachtstoffen.

,,De stoffen waarmee het jasje en de rok zijn gemaakt, evenals de zilveren knopen, zijn eerder gedragen bij alledaagse of bijzondere gelegenheden. Ze vertellen het levensverhaal van mensen. Zo zijn de pofmouwen gemaakt van een zondagse schort; de rode, op originele wijze gevouwen doek werd dagelijks gedragen en is de bies van het jasje van blauwe krablappenstof. De rok is gemaakt van verschillende borstrokkenstof", vertelt de ontwerpster.

Carla Dik-Faber kiest voor Prinsjesdag altijd een bijzondere outfit. Eerder verscheen ze in kleding gemaakt van oude Marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen en visnetten.

Volledig scherm
Carla Dik-Faber en Jentje Bonte-Hulst (84) in de zuivelfabriek in Rouveen. © ChristenUnie/Anne-Saar Kunz
  1. Rambo de Ram als ‘hilarisch’ huwelijkscadeau voor Astrid en Peter: ‘We willen er vanaf’
    PREMIUM
    Video

    Rambo de Ram als ‘hilarisch’ huwelijks­ca­deau voor Astrid en Peter: ‘We willen er vanaf’

    Astrid, Peter en hun kameradengroep bezorgen elkaar bij bruiloften traditioneel een dierlijke verrassing. Zo kreeg de ene vriendin twee hangbuikzwijntjes cadeau, en stond bij een ander een Shetlandpony in de achtertuin. En weer een ander stel werd verrast met een afgetimmerd en gevuld kippenhok. Peter en Astrid willen na hun huwelijksfeest van Rambo de Ram af, maar niet iedereen vindt de dierdoorgeverij leuk. ,,Zielig, om elkaar elke keer beesten cadeau te doen.”

Kop van Overijssel