Volledig scherm
Kamerlid Carla Dik-Faber poseert samen met Jentje Bonte-Hulst (84) in een monumentale Staphorster boerderij. © ChristenUnie/Anne-Saar Kunz

Kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag in Staphorster klederdracht

Staphorst is goed vertegenwoordigd deze Prinsjesdag. Langs de route zijn het de Staphorster dames in klederdracht, in de Ridderzaal gebeurt dat door ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber in een pakje van Staphorster klederdracht.

De Staphorster 'klederdracht' die kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag draagt, is ontworpen door Roelie van Dijk-Knoll uit Rouveen. Dik-Faber draagt een jasje en rok gemaakt van oude klederdrachtstoffen.

,,De stoffen waarmee het jasje en de rok zijn gemaakt, evenals de zilveren knopen, zijn eerder gedragen bij alledaagse of bijzondere gelegenheden. Ze vertellen het levensverhaal van mensen. Zo zijn de pofmouwen gemaakt van een zondagse schort; de rode, op originele wijze gevouwen doek werd dagelijks gedragen en is de bies van het jasje van blauwe krablappenstof. De rok is gemaakt van verschillende borstrokkenstof", vertelt de ontwerpster.

Carla Dik-Faber kiest voor Prinsjesdag altijd een bijzondere outfit. Eerder verscheen ze in kleding gemaakt van oude Marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen en visnetten.

Volledig scherm
Carla Dik-Faber en Jentje Bonte-Hulst (84) in de zuivelfabriek in Rouveen. © ChristenUnie/Anne-Saar Kunz
 1. Zeker 10.000 bouwvakkers gaan protesteren op Malieveld: ‘Laat materieel thuis en voorkom overlast op snelwegen’
  PREMIUM

  Zeker 10.000 bouwvak­kers gaan proteste­ren op Malieveld: ‘Laat materieel thuis en voorkom overlast op snelwegen’

  Het is definitief: naar verwachting 10.000 bouwvakkers protesteren volgende week woensdag op het Malieveld in Den Haag. Zij komen in actie tegen de aanpak van stikstofuitstoot. De actiegroep Grond in Verzet doet een dringende oproep: laat het materieel thuis. ‘Voorkom overlast op (snel)wegen. Wij hechten er veel waarde aan dat de medemens geen hinder ondervind’.
 2. Bouwsector bereidt groot stikstof-protest voor en dreigt met Malieveld: 'Het is ons menens’
  PREMIUM

  Bouwsector bereidt groot stik­stof-pro­test voor en dreigt met Malieveld: 'Het is ons menens’

  In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo'n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.

Kop van Overijssel