Volledig scherm
Kamerlid Carla Dik-Faber poseert samen met Jentje Bonte-Hulst (84) in een monumentale Staphorster boerderij. © ChristenUnie/Anne-Saar Kunz

Kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag in Staphorster klederdracht

Staphorst is goed vertegenwoordigd deze Prinsjesdag. Langs de route zijn het de Staphorster dames in klederdracht, in de Ridderzaal gebeurt dat door ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber in een pakje van Staphorster klederdracht.

De Staphorster 'klederdracht' die kamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag draagt, is ontworpen door Roelie van Dijk-Knoll uit Rouveen. Dik-Faber draagt een jasje en rok gemaakt van oude klederdrachtstoffen.

,,De stoffen waarmee het jasje en de rok zijn gemaakt, evenals de zilveren knopen, zijn eerder gedragen bij alledaagse of bijzondere gelegenheden. Ze vertellen het levensverhaal van mensen. Zo zijn de pofmouwen gemaakt van een zondagse schort; de rode, op originele wijze gevouwen doek werd dagelijks gedragen en is de bies van het jasje van blauwe krablappenstof. De rok is gemaakt van verschillende borstrokkenstof", vertelt de ontwerpster.

Carla Dik-Faber kiest voor Prinsjesdag altijd een bijzondere outfit. Eerder verscheen ze in kleding gemaakt van oude Marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen en visnetten.

Volledig scherm
Carla Dik-Faber en Jentje Bonte-Hulst (84) in de zuivelfabriek in Rouveen. © ChristenUnie/Anne-Saar Kunz
  1. Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’
    PREMIUM

    Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’

    Everth (61) en Frenske (61) Visscher uit Dedemsvaart veroverden zaterdagavond de harten van Nederland, met hun poging om van een eeuwenoud en vervallen kasteel in Frankrijk een bed and breakfast te maken. Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen het geklungel met de taal, de strijd tegen houtworm en het gehaast om de eerste gasten te ontvangen. Maar ook een ongebreideld positivisme van de nieuwbakken kasteelheer om van het avontuur een goed einde te maken. ,,Die satellietschotel? Die staat er inmiddels. Net als de wasmachine.”

Kop van Overijssel