De jongeren plaatsen het bordje aan de 'Jodenweg'.
Volledig scherm
De jongeren plaatsen het bordje aan de 'Jodenweg'. © Eigen foto.

Kinderen basisschool Rouveen plaatsen bordje om te zorgen voor Jodenweg

Basisscholieren van De Levensboom in Rouveen hebben vrijdagochtend een bordje met daarop de tekst ‘Jodenweg’ geplaatst. Ze willen dat de Afschuttingsweg zo gaat heten om de herinnering aan de dwangarbeid ten bate van de lokale belangen levend te houden en hebben burgemeester Theo Segers een brief gestuurd.

,,Als herinnering aan de Joodse dwangarbeid in WOII”, staat onder ‘Jodenweg’. De oudste kinderen van gereformeerde basisschool De Levensboom zijn vrijdagochtend iets meer dan een week voor de dodenherdenking met een boormachine in de weer om deze bordjes vast te maken. Ze plaatsen het aan een paal onder het bordje van de gemeente met ‘Afschuttingsweg’. ,,De kinderen waren erg onder de indruk van het verhaal dat daar mensen met een gele ster op aan het werk zijn geweest”, zegt leerkracht Griselda Knoll. In 1942 werd de weg en de sloot daarnaast in Rouveen aangelegd door Joodse dwangarbeiders.

Brief

De klas stuurde aan het begin van deze maand al een brief naar burgemeester Theo Seegers van Staphorst. ,,In mijn groep hebben we al een aantal weken de Tweede Wereldoorlog als thema”, zegt Knoll. ,,We hebben met journalist Geertjan Lassche locaties in de gemeente bezocht die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde dat hij graag wilde dat die weg de Jodenweg zou gaan heten. Kinderen uit de klas zeiden meteen dat ze er zelf een bord wilden ophangen en we hebben een brief geschreven.”

Knoll en haar klas hoopt dat het bordje er blijft hangen tot de gemeente het vervangt voor een officieel bordje. ,,Kinderen begrijpen niet dat het zo moeilijk is om de naam van de weg te veranderen. Kinderen vinden het een kleine moeit voor een groot gebaar. Mensen mogen wel weten hoe de weg er is gekomen en nooit vergeten wat er destijds is gebeurd. Dit gebeurde heel dichtbij. Er kan er zo erkenning komen voor wat de mensen gedaan hebben. Van de burgemeester hebben we nog geen inhoudelijke reactie gekregen.”

Jongeren

Burgemeester Segers laat weten ‘positief te staan tegenover de naamswijziging’. ,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat juist jongeren betrokken zijn bij de geschiedenis. Dit is geen nieuwe wens van een deel van de bevolking. In de volksmond wordt de straat al lang zo genoemd.”

Een werkgroep werkt volgens Segers aan een voorstel om 344 mannen die in een werkkamp bij Staphorst zaten en op 3 oktober 1942 werden weggevoerd naar de vernietigingskampen te herdenken met een monument. ,,Dat kan ook in de vorm van een nieuwe naam voor de straat zijn. Er komt binnenkort een voorstel en ik verwacht dan meer duidelijkheid. Hopelijk is er voor oktober meer bekend.”

  1. Verpleeg- en verzorgingshuizen in regio klaar voor opname herstellende coronapatiënten uit Isala

    Verpleeg- en verzor­gings­hui­zen in regio klaar voor opname herstellen­de coronapa­tiën­ten uit Isala

    De samenwerkende organisaties op het gebied van verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) rondom Zwolle zijn bereid herstellende coronapatiënten van ziekenhuis Isala over te nemen. Het gaat daarbij om patiënten die weliswaar besmet zijn, maar geen dringende medisch specialistische hulp meer nodig hebben. De eerste patiënten zijn inmiddels opgenomen in het Zonnehuis in Zwolle.

Kop van Overijssel