Volledig scherm
© anp

NS-station Staphorst op z'n vroegst in 2024

STAPHORST - Als Staphorst opnieuw een station krijgt, is dat op z’n vroegst in 2024. Dat staat in het verkeersplan waaraan de gemeente werkt. Het is al vele jaren een grote wens om in eigen plaats in de trein te kunnen stappen, en niet in Meppel of Zwolle.

“Een station in Staphorst levert een bijdrage aan een betere bereikbaarheid van het dorp, maar vermindert ook de drukte op de A28 tussen Meppel en Zwolle”, aldus de gemeente.

Het Samenwerkingsverband Noord Nederland heeft met de Ontwikkelagenda Noord Nederland 2020-2025 afgesproken de haalbaarheid van een station bij Staphorst te onderzoeken. En er is aandacht voor in de Omgevingsvisie 2030 van de provincie Overijssel en de gemeentelijke structuurvisie.

Verkenning
Maar dat zijn alleen nog maar woorden in rapporten. De NS heeft vorig jaar een eerste verkenning laten uitvoeren en daarin is het plan niet afgeschoten. Maar daarvoor is het wel nodig dat er op het baanvak Zwolle – Leeuwarden vier sprinters per uur gaan rijden. En zover is het nog niet. De besluitvorming hierover gebeurt pas in 2018 of 2019 en moet dan ook nog positief uitvallen. Als dat het geval is kunnen de vervolgstappen worden gezet en is een station mogelijk dat op z'n vroegst in 2014 in gebruik genomen kan worden.

SGP
De gemeente Staphorst krijgt op landelijk niveau steun van de SGP. De partij wijdt er in het verkiezingsprogramma een zinsnede aan. “Het Rijk moet voldoende investeren in het regionale openbaar vervoer. Een plaats als Staphorst ligt langs het spoor en verdient een station”, aldus de partij van lijsttrekker Kees van der Staaij, die onlangs zijn achterban in Staphorst nog bezocht. Staphorst had een station van 1867 tot 1935. In 1970 werd het stationsgebouw gesloopt.

Kop van Overijssel