Rechter.
Volledig scherm
Rechter. © ANP XTRA

OM: halfjaar cel voor notoire flessentrekker uit Staphorst

Laptops, gereedschappen, koffiemachines: de 49-jarige Henry de J. uit Staphorst bestelde alles wat los en vast zat. Maar betalen deed hij niet. Een zaal vol gedupeerden hoorde dinsdag de officier van justitie een halfjaar celstraf tegen de man eisen.

Tien ondernemers woonden de zitting bij, maar De J. zelf was afwezig. Een sleutelbeenbreuk hield hem aan het ziekenhuisbed gekluisterd, zei zijn advocaat tegen de rechters. Maar De J. wilde wel dat de rechtszaak doorging. Dat wilde iedereen in de zaal: de feiten dateren alweer van tussen 2014 en 2016. 

Evenementenbedrijf

De inmiddels naar Den Helder verhuisde man bestelde voor duizenden euro’s aan goederen via zijn evenementenbedrijf. Eenmaal in huis verkocht hij de zaken vrijwel meteen door. De vele verzoeken van de ondernemers om nu eindelijk eens te betalen, liet hij onbeantwoord. Sterker nog: hij beschuldigde een ervan hem te hebben bedreigd. ,,Ik ben alleen langsgegaan om te vragen waar die spullen waren’', reageerde de ondernemer. Bedrijven in onder meer Staphorst, Nieuwleusen en Koekange waren de dupe. Opgeteld waren er voor meer dan 28.000 euro aan vorderingen ingediend.

‘Bendeleden’

De officier van justitie vond dat De J. dat allemaal terug moest betalen. De verdachte is eerder veroordeeld voor oplichting. Hij was een van de ‘bendeleden’ die van eind 2016 tot en met februari 2017 fietsenzaken in het oosten van het land beduvelde. Gehuurde elektrische fietsen werden meteen doorverkocht. Hij kreeg er een halfjaar voorwaardelijk en een taakstraf voor. 

De officier wil dat hij voor de oplichtingszaak van dinsdag een halfjaar gaat zitten. Dat De J. hier en daar gedeeltes van de vorderingen betaald heeft, klopt niet, zei de officier. ,,Niemand zag een cent.’' En de gekochte spullen bleken, op een koffieapparaat na, verdwenen. De advocaat merkte op dat De J. zo graag voor zijn gezin wilde zorgen. Maar zijn zaak ging failliet. ,,Hier spreekt onmacht uit.’'

Vonnis op 7 mei.

Kop van Overijssel