Volledig scherm
© ThinkStock

Omroep SLOS dreigt Staphorst te verlaten

STAPHORST Als de Stichting Lokale Omroep Staphorst (SLOS) niet snel een verhoogde gemeentelijke subsidie krijgt zal het op korte termijn stoppen met het uitzenden van raadsvergaderingen en andere politieke programma's. Dat is een van de consequenties van doorgevoerde bezuinigingen, heeft het stichtingsbestuur aan de gemeenteraadsleden van Staphorst laten weten. Het college van burgemeester en wethouders wil voor dit jaar SLOS een subsidie van om en nabij 6.500 euro toekennen.

De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op de richtlijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die stelt voor om 1,14 euro per huishouden bij te dragen, en in het geval van Staphorst zijn dat 5.703 aansluitingen. Daarnaast stelt de gemeente nog 1.000 euro beschikbaar als 'deskundigheidsbevordering'. Een soort opleidingsbudget, waarbij de vrijwilligers van de omroep zich verder kunnen ontwikkelen. Door het uitgangspunt van VNG te hanteren krijgt de lokale omroep van Staphorst zo'n 800 euro minder subsidie dan andere jaren. "Maar we houden wel dezelfde vaste lasten", zegt bestuurslid Harrie Vos. "We zitten met onze zendlicentie, moeten afdragen aan Buma/Stemra en hebben ook een pand nodig. Staphorst is relatief klein, waardoor onze subsidie op basis van inwoneraantal nooit hoog zal zijn. Op deze manier lukt het ons niet lang om zwarte cijfers te schrijven."

Radiozender
De lokale omroep in Staphorst, met A28FM als radiozender, heeft een bewogen jaar achter de rug. In januari 2016 werd immers apparatuur gestolen, waarbij de stichting alle zeilen moest bijzetten om in de lucht te blijven. Nu dreigt een volgend debacle. Om kosten te besparen heeft SLOS onder meer contact gezocht met omroepen in buurgemeenten met het voorstel een streekzender op te zetten.

Richtlijnen
In andere gemeenten, constateren ze in Staphorst, volgen ze de richtlijnen van VNG niet op. Daarom is het voor het gemeentebestuur nu kiezen of delen, schrijven Vos en het SLOS. "Bij het in stand houden van de nieuwe rekenmethode kunnen wij de studiokosten niet dragen en zal de omroep uit de gemeente Staphorst verdwijnen. De korting voelt als straf. Onze medewerkers doen alles vrijwillig. Het houdt een keer op."

Kop van Overijssel