Volledig scherm
Talen Recycling kwam eerder in het nieuws vanwege het blokkeren van een weg met afval.

Ontruimde de gemeente Mount Staphorst terecht of niet?

STAPHORST - Heeft de gemeente Staphorst terecht de berg afval die recycleondernemer Albert Talen vorig jaar tot drie keer toe op de Westerparallelweg stortte weggehaald op kosten van de ondernemer? Of heeft Talen een punt als hij zegt dat gemeente en provincie langs elkaar heen werkten en dat hij daar het slachtoffer van is?

Woensdag diende deze zaak bij de bestuursrechter in Zwolle, aangespannen door Talen. Die gooide de Westerparallelweg drie keer vol afval, omdat hij naar eigen zeggen door toedoen van de gemeente zijn bedrijf niet kon runnen en niet wist waar hij met zijn afval naartoe moest. ‘Mount Staphorst’ was landelijk nieuws. Staphorst ruimde de boel op, op kosten van Talen. De kosten bedragen zo’n anderhalve ton. De gemeente legde volgens Talen al beslag op zijn bedrijfseigendommen. Met het mes op de keel ging hij naar eigen zeggen akkoord met een betalingsregeling.

De ruzie ontstond na een grondruil. Staphorst had grond van Talen nodig om de doodlopende Westerparallelweg door te trekken. Talen mocht een belendend perceel in gebruik nemen. De gemeente zou hem helpen zijn zware provinciale vergunning te krijgen voor zijn nieuwe perceel. Dat liep mis. Volgens Talen leverde Staphorst half werk. Hij kreeg geen provinciale vergunning en zat met een stuk grond waar hij niks mee kon, terwijl de nieuwe weg er al lag. dat zette hem aan tot het storten van afval.

De rechter doet over zes weken uitspraak. Dan wordt duidelijk of Staphorst terecht de boel ontruimde en of Overijssel terecht een ontruimingsbevel deed wegens brandgevaar. Mocht Staphorst in het ongelijk gesteld worden, dan vordert Talen alle kosten met rente terug van de gemeente.

Kop van Overijssel