Volledig scherm
© Thinkstock

'Staphorst: jong, bedrijvig, welvarend en vermogend'

STAPHORST - Waar vergrijzing, leegloop en sociale verpaupering van plattelandsdorpen elders in ons land niet meer te stoppen lijkt, vormt in deze regio vooral Staphorst nog altijd een demografisch lichtpunt. Ter onderbouwing van de nieuwe gemeentelijke Woonvisie voor de komende vier jaar, heeft het Utrechtse adviesbureau Atrivé vastgesteld dat de gemeente vooral in Staphorst zelf en kerkdorp Rouveen ook komende decennia flink doorgroeit.

Zowat achthonderd huishoudens (bron: Primos 2015) krijgt de gemeente er tot 2025 al bij en die willen het liefst in vrijstaande en half vrijstaande koophuizen van 2 tot 3 ton wonen of -liever nog - hiervoor een vrije bouwkavel toegewezen krijgen. Starters lonken vooral naar een extra woondeel in een gesplitste boerderij, waarvoor ze 175.000 euro over hebben. De vraag naar seniorenwoningen in Staphorst is zeer beperkt. Veel ouderen kunnen met de traditionele hulp van kinderen of andere familie lang of zelfs hun hele leven in het eigen koophuis blijven.
In algemene zin constateren de onderzoekers dat Staphorst 'jong, ondernemend en welvarend' is. Met veel zelfstandige bedrijvigheid en inwoners die meer dan gemiddeld over eigen vermogen beschikken.

Kop van Overijssel