Volledig scherm
Staphorst is de enige gemeente in dit gebied waar meer dan 90 procent een rijbewijs heeft. © ANP

Staphorst rijk aan rijbewijzen, steden blijven achter

In plattelandsgemeenten hebben relatief gezien meer inwoners een rijbewijs dan in de grote steden. Staphorst spant in deze regio de kroon, terwijl Lelystad, Zutphen, Deventer en Zwolle de rij sluiten. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 80 procent van de Nederlandse bevolking van zeventien jaar of ouder een autorijbewijs heeft, bijna 11,2 miljoen mensen. 

In deze regio zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Staphorst staat met 90,2 procent stevig aan kop, in geen enkele andere gemeente komt het percentage boven de 90 procent uit. Buurgemeenten Dalfsen volgt op een tweede plek met 88,9 procent, vlak voor Bronckhorst (88,5). Ook op de noordelijke Veluwe is het rijbewijsbezit hoog. Heerde, Oldebroek en Elburg zitten elk op ruim 85 procent. 

In de grote steden in deze regio is het beeld heel anders. In Lelystad heeft ‘slechts’ 75,1 procent een rijbewijs en ook Zutphen, Deventer en Zwolle komen met respectievelijk 77,9 procent, 78,3 procent en 79 procent achteraan hobbelen. In vergelijking met andere grote Nederlandse gemeenten vallen deze percentages overigens wel mee. Zo heeft onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Eindhoven, Maastricht, Wageningen, Utrecht en Groningen nog geen 70 procent een rijbewijs.

  1. Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’
    PREMIUM

    Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’

    Everth (61) en Frenske (61) Visscher uit Dedemsvaart veroverden zaterdagavond de harten van Nederland, met hun poging om van een eeuwenoud en vervallen kasteel in Frankrijk een bed and breakfast te maken. Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen het geklungel met de taal, de strijd tegen houtworm en het gehaast om de eerste gasten te ontvangen. Maar ook een ongebreideld positivisme van de nieuwbakken kasteelheer om van het avontuur een goed einde te maken. ,,Die satellietschotel? Die staat er inmiddels. Net als de wasmachine.”

Kop van Overijssel