Volledig scherm
Staphorst is de enige gemeente in dit gebied waar meer dan 90 procent een rijbewijs heeft. © ANP

Staphorst rijk aan rijbewijzen, steden blijven achter

In plattelandsgemeenten hebben relatief gezien meer inwoners een rijbewijs dan in de grote steden. Staphorst spant in deze regio de kroon, terwijl Lelystad, Zutphen, Deventer en Zwolle de rij sluiten. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 80 procent van de Nederlandse bevolking van zeventien jaar of ouder een autorijbewijs heeft, bijna 11,2 miljoen mensen. 

In deze regio zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Staphorst staat met 90,2 procent stevig aan kop, in geen enkele andere gemeente komt het percentage boven de 90 procent uit. Buurgemeenten Dalfsen volgt op een tweede plek met 88,9 procent, vlak voor Bronckhorst (88,5). Ook op de noordelijke Veluwe is het rijbewijsbezit hoog. Heerde, Oldebroek en Elburg zitten elk op ruim 85 procent. 

In de grote steden in deze regio is het beeld heel anders. In Lelystad heeft ‘slechts’ 75,1 procent een rijbewijs en ook Zutphen, Deventer en Zwolle komen met respectievelijk 77,9 procent, 78,3 procent en 79 procent achteraan hobbelen. In vergelijking met andere grote Nederlandse gemeenten vallen deze percentages overigens wel mee. Zo heeft onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Eindhoven, Maastricht, Wageningen, Utrecht en Groningen nog geen 70 procent een rijbewijs.

  1. Rambo de Ram als ‘hilarisch’ huwelijkscadeau voor Astrid en Peter: ‘We willen er vanaf’
    PREMIUM
    Video

    Rambo de Ram als ‘hilarisch’ huwelijks­ca­deau voor Astrid en Peter: ‘We willen er vanaf’

    Astrid, Peter en hun kameradengroep bezorgen elkaar bij bruiloften traditioneel een dierlijke verrassing. Zo kreeg de ene vriendin twee hangbuikzwijntjes cadeau, en stond bij een ander een Shetlandpony in de achtertuin. En weer een ander stel werd verrast met een afgetimmerd en gevuld kippenhok. Peter en Astrid willen na hun huwelijksfeest van Rambo de Ram af, maar niet iedereen vindt de dierdoorgeverij leuk. ,,Zielig, om elkaar elke keer beesten cadeau te doen.”

Kop van Overijssel