Volledig scherm
Deels riet, deels pannen. Wel goedkoper... © Wilbert Bijzitter

Staphorst wil verdwijnen rieten dak halt toeroepen

Staphorst wil het verdwijnen van rieten daken op gemeentelijke monumenten tegengaan. De gemeente denkt na over een subsidieregeling, een lening of een combinatie van beide. Dat hebben B en W van Staphorst laten weten.

Staphorst kent zo'n driehonderd gemeentelijke monumenten en bijna net zoveel rijksmonumenten, bijna alle boerderijen. De rijksmonumenten vallen onder de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de gemeentelijke onder de gemeente.

Deze laatste categorie kan in Staphorst niet of nauwelijks rekenen op geldelijke steun bij bijvoorbeeld een verbouwing. Jaren geleden zette Staphorst wel het mes in de regelgeving. Het stuk achter de baanderdeuren - dus het achterhuis - valt buiten de regels. Zo wilde de gemeente de regeldruk tegengaan.

Goedkoper 

Door het vrijgeven van een deel van het dak en het gebrek aan gemeentelijke subsidies verdwijnen in snel tempo rieten daken. Als ze aan het eind van hun levensduur zijn, vervangen de eigenaren het riet door pannen of deels pannen. Dat is veel goedkoper, maar het tast het monument en het beschermd dorpsgezicht aan. De boerderijen horen met riet gedekt te zijn. Deze karakteristieke bedekking hoort net zo bij Staphorst als klederdracht. Ook eigenaren van rijksmonumenten hebben het zwaar met hun rieten daken.

De Monumentenadviesraad in Staphorst en de Bond Heemschut trokken vorig jaar aan de bel over het verdwijnen van het riet. Zonder maatregelen is riet over dertig jaar weg. Het wordt dakbedekking voor rijke mensen.

B en W van Staphorst pakken deze handschoen nu op. Staphorst en de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed spraken ook af dat Staphorst een pilot wordt als het gaat om duurzaamheid en monumenten.

Volledig scherm
Rieten dak, zoals Staphorst wenst. © Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel