Volledig scherm
Burgemeester Theo Segers krijgt een petitie overhandigd tijdens een boerenprotest. © Pedro Sluiter

Staphorster Hamerboer krijgt gelijk

STAPHORST - “Hamerboer’ Henk Jansen uit Staphorst heeft van de Raad van State gelijk gekregen in zijn strijd voor behoud van een agrarische bestemming op zijn boerderij. De gemeente had de bestemming op eigen houtje omgezet in ‘wonen’ maar moet dat terugdraaien, zo besliste het hoogste rechtsorgaan vandaag.

Volgens de RvS heeft de gemeente niet kunnen aantonen dat de boerderij aan de Gemeenteweg niet zou passen in de omgeving.

Door de actie van de gemeente werden de toekomstplannen van het jonge boerengezin volledig geblokkeerd. Eerder dit jaar dreigde de Rabobank als gevolg daarvan de woning van het gezin gedwongen te verkopen. Dit kon op het nippertje worden voorkomen.

Boer Jansen is al een paar jaar in gevecht met de gemeente. De frustraties liepen zo hoog op dat hij begin oktober even door het lint ging en dreigend met een voorhamer een raadsvergadering verstoorde. Jansen zat daarvoor enkele dagen vast en het gemeentehuis is voor hem nu tot verboden gebied verklaard.

Over de uitspraak heeft Jansen nog geen oordeel. “Ik heb het nog niet goed kunnen bekijken, want ik ben gewoon aan het werk”, klinkt het nuchter aan de telefoon. Ook zijn vrouw Margje kan het nog niet op waarde schatten. “Het moet nog even bezinken. En we willen eerst onze advocaat naar de uitspraak laten kijken.”

De gemeente Staphorst zegt nog niet op de uitspraak van de Raad van State te kunnen reageren. Juristen moeten haar eerst bestuderen voordat wethouder B. Jaspers Faijer er commentaar op wil leveren, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel