Volledig scherm
De 47-jarige verdachte Hoogevener Freddy D. kwam oktober vorig jaar met het ontzielde lichaam van Djamila naar het politiebureau aan de Balkengracht in Assen. © GinoPress B.V.

Tien jaar cel en tbs geëist voor dood Djamila (12) in Punthorst

LIVE TWITTEROp een emotionele rechtzitting in Assen is tien jaar cel met tbs geëist tegen de verdachte die Djamila Marissen (12) uit Hoogeveen doodde.

De familie vroeg aan Freddy D. (47) uit Hoogeveen hoe hij het in zijn hoofd haalde het jonge meisje van het leven te beroven. ,,Djamila die net een nieuwe vriendinnenkring opbouwde op haar nieuwe school in het voortgezet onderwijs. Ze bloeide helemaal op”, aldus haar oma in haar slachtofferverklaring.

D. maakte een verwarde indruk en onderbrak rechtbankvoorzitter Monte van Capelle regelmatig tijdens zijn betoog. ,,Ik heb haar niet misbruikt”, riep D. ,,Wilt u alstublieft uw mond houden”, gebood de rechter.

Punthorst

Freddy D. uit Hoogeveen wurgde het meisje op 14 oktober vorig jaar. Dat gebeurde in natuurgebied De Zwarte Dennen in Punthorst bij Staphorst, waarbij hij ontuchtelijke handelingen pleegde in het bijzijn van het meisje.

D. woonde in een stacaravan achter een zorgboerderij Nieuweroord en kreeg daar een relatie met de moeder van Djamila. D. was erg op Djamila gesteld en het meisje kwam regelmatig bij hem. Op 14 oktober reed D. om 12 uur met Djamila weg uit Hoogeveen om een verjaardagscadeautje te kopen voor haar moeder.

D. reed naar De Zwarte Dennen waar hij het meisje zijn geslachtsdeel liet zien en wilde haar zoenen. Het meisje gilde en verzette zich. Daarna deed D. zijn hand op haar mond en wurgde hij haar met zijn handen. Hij reed met het dode meisje op de passagiersstoel, bedekt met jassen, naar Zwolle. Onderweg kocht hij blikjes bier. Om 15 uur is de Nissan Micra van D. gezien op bewakingscamera’s bij het politiebureau in Zwolle, waar hij om zijn auto heen draalde.

Moeder

Hij belde zijn moeder en zei: ‘Ik heb heel iets erg gedaan.” ,,Heb je iemand misbruikt?”, vroeg zijn moeder. ,,Nee, iets veel ergers”, antwoordde hij. Zijn moeder raadde hem aan zich aan te geven. Daarna reed D. met het meisje naar het politiebureau in Assen. Hij wil zich aangeven. Meerdere keren drukte hij op de intercom. Na een half uur kwam er een agent die hem gelijk aanhield.

D. heeft volgens de officier van Justitie het meisje gewurgd om te verbloemen zou hij ontuchtelijke handelingen in het bijzijn pleegde. Hij wordt daarom verdacht van gekwalificeerde doodslag: het doden van het slachtoffer om een ander misdrijf te verhullen.

D. was bij de politie bekend van meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Hij zou eerder in de auto jonge meisjes hebben achtervolgd. ,,Ik ben geen pedo. Ik was in de war”, riep D.

Tbs-behandeling

Volgens deskundigen heeft D. een autismestoornis en functioneert de verdachte op het niveau van een kind van zeven tot 12 jaar. Hij heeft daarom een tbs-behandeling nodig.

Volgens officier van Justitie Diana Roggen is tbs met voorwaarden niet bedoeld voor ernstige misdrijven als deze en ze eiste 10 jaar gevangenisstraf met daarna tbs met verpleging. ,,De doodstraf is nog niet erg genoeg”, riep D.

Paniek

Advocaat Jan Boksem noemt zijn cliënt geen doorsnee verdachte en een kwetsbare man met beperkte verstandelijke capaciteiten. ,,Hij wilde Djamila niet om het leven brengen, maar raakte in paniek. Hij was de controle over zichzelf kwijt. Hij zat in een mistbank en toen de mist optrok was Djamila overleden.”

Boksem pleit voor aanvullend onderzoek naar de geestelijke toestand van D. tijdens het misdrijf. Volgens de advocaat zijn de verklaringen van D. te weinig om zijn cliënt te veroordelen voor gekwalificeerde doodslag. Hij vindt een gevangenisstraf voor maximaal vijf met tbs voldoende.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Verslaggever Renate Winkel twitterde live vanuit de rechtszaal:

De zaak

De zaak De 47-jarige man wordt ervan verdacht dat hij het meisje om het leven gebracht heeft in Punthorst, een gehucht in de gemeente Staphorst met een groot natuurgebied: de Zwarte Dennen. Hij kwam op zaterdag 14 oktober aan het begin van de avond met het dode kind op de achterbank van zijn auto naar het politiebureau in Assen. De verdachte, die een relatie had met de moeder van Djamila, is direct opgepakt door de politie. De man zit op de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Zwolle. Hij zegt dat hij erg veel spijt heeft. ,,Ik heb constant nachtmerries." Hoe lang D. met het dode meisje in zijn auto heeft rondgereden, is nog onduidelijk. Onderzocht is of D. al dan niet verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment van het misdrijf. De uitkomsten van dat onderzoek worden naar verwachting vanmiddag tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak bekend gemaakt.

Kop van Overijssel