Volledig scherm
Marlou van Essen staat in de groene bijbel

Voor niks 100.000 oude bijbels ingezameld

STAPHORST/ ROUVEEN - Diep teleurgesteld is Roel Harink van de werkgroep Staphorst/Rouveen van het Nederlands Bijbelgenootschap over de papierfraude die gepleegd is rond de productie van de Groene Bijbel, die op 23 november werd gepresenteerd.

De werkgroep is in 2013 heel druk geweest met de inzameling van ruim 2000 oude bijbels. Het argument was om het papier van 100.000 oude bijbels die in het hele land zijn ingezameld te recyclen en te gebruiken voor nieuwe bijbels. Dit is ook steeds breeduit als een mooi extraatje gecommuniceerd.

Toen dit technisch echter niet leek te gaan lukken heeft angst voor gezichtsverlies een medewerker van Uitgeverij Jongbloed in Heerenveen er toe gebracht om te sjoemelen, met als gevolg dat de Groene Bijbel op nieuw papier werd gedrukt. Dit werd pas ontdekt bij het drukken. De sympathieke bijbelinzameling uit 2013 is dus helemaal voor niks geweest, want de ingezamelde bijbels zijn de gewone oud-papiermolen ingegaan.

Tragisch
Ook voor een aantal medewerkers aan de Groene Bijbel uit deze regio is de commotie rond de papierfraude een smet op de lang verwachte en inhoudelijk verder correcte 'groene inspiratiebron'. 'Super ellendig', zo meent Janneke Burger uit Kampen, die als theologe een bijdrage schreef voor de Groene Bijbel. Ook Marlou van Essen uit Collendoorn, van wie een persoonlijk verhaal en een pleidooi voor gezonde voeding en gebruik van biologische cosmetica is opgenomen in de Groene Bijbel, noemt de papierfraude 'bizar en tragisch'.

Kop van Overijssel