Volledig scherm
Staphorst stelt komende jaarwisseling weer containers voor vreugdevuren beschikbaar om deze onder controle te kunnen houden. © ANP

Vuurcontainers voor veilige jaarwisseling in Staphorst

De gemeente Staphorst plaatst tijdens de komende jaarwisseling weer vuurcontainers in de dorpskernen van Staphorst, Rouveen en IJhorst. Dit naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek naar de uit de hand gelopen vreugdevuren in Scheveningen.

Met de plaatsing van de containers hoopt de gemeente te voorkomen dat her en der ongelimiteerde vreugdevuurtjes ontstaan. ,,Hoewel vuurcontainers eigenlijk in strijd zijn met ons beleid om geen vreugdevuren toe te staan, hebben we toch een bewuste keuze gemaakt’’, laat burgemeester Theo Segers weten. ,,We denken dat het niet plaatsen van containers tot problemen kan leiden. Bijvoorbeeld dat her en der vuren kunnen ontstaan. De afgelopen vijf jaar zijn wij bezig om burgers zelf verantwoordelijkheid te geven voor een ordelijke jaarwisseling en de veiligheid die daarbij hoort. Dat krijgt steeds meer ingang. Uit gesprekken blijkt dat de jongeren ervoor open staan.’’

Vijf jongerenketen in Rouveen dragen nu zelf de zorg voor een vreugdevuur in een container. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een goed en veilig verloop. De gemeente is blij dat de jongeren zelf de handdoek oppakken en gaat ervan uit dat alles goed komt.

Zwaar vuurwerk

Bovendien komt er in Rouveen een afgebakend vak, voor het afsteken van zwaar vuurwerk, op behoorlijke afstand van de vuurcontainer. ,,Ook dat is een vraag vanuit het dorp zelf.’’

Meerdere dorpelingen hadden voorgaande jaren niets met het afsteken van zwaar vuurwerk bij het vreugdevuur. Daar staan veel mensen te kijken. Daarom hebben jongeren zelf besloten dat afsteken nu op een andere plek te doen. Die plek is nog niet bekend. Het is volgens Segers nog niet zo ver dat er in Staphorst ook een vak komt voor zwaar vuurwerk.

Werkgroep

Comité Zonuendan en dorpsvereniging Munnikenslag zijn dit jaar niet meer betrokken bij de jaarwisseling in Rouveen. In plaats daarvan nemen twee Rouveners zitting in de Werkgroep Oud en Nieuw, die voor de totale gemeente Staphorst actief is. De werkgroep regelt een goede jaarwisseling in de dorpen. De werkgroep is ook verantwoordelijk voor de stewards die in Staphorst en Rouveen op straat rondlopen tijdens de jaarwisseling. Het zijn bekenden in de gemeenschap die een oogje in het zeil houden. Dat zijn er in Staphorst rond de 25, in Rouveen een stuk of 15.

Ook nu weer krijgt de werkgroep 11.500 euro van de gemeente om een ordentelijk feest rond de jaarwisseling mogelijk te maken.

Kop van Overijssel