Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Zeker 10.000 bouwvakkers gaan protesteren op Malieveld: ‘Laat materieel thuis en voorkom overlast op snelwegen’

Het is definitief: naar verwachting 10.000 bouwvakkers protesteren volgende week woensdag op het Malieveld in Den Haag. Zij komen in actie tegen de aanpak van stikstofuitstoot. De actiegroep Grond in Verzet doet een dringende oproep: laat het materieel thuis. ‘Voorkom overlast op (snel)wegen. Wij hechten er veel waarde aan dat de medemens geen hinder ondervind’.

De organisatie roept bouwlieden op om met hun auto, ingehuurde pendelbussen of het openbaar vervoer naar Den Haag te komen. ,,Wij willen niet dat het hele land op de kop staat. Dat voegt niets toe”, verwijst Grond in Verzet-voorman Klaas Kooiker uit Staphorst naar de boerenprotesten. ,,De oplossing ligt in Den Haag. Dáár moeten we zijn. Het gaat ons om het doel, namelijk dat de regels veranderd worden.”

Twee doelen

Op de actiedag worden mensen van grondverzetbedrijven, aannemers, transporteurs en baggeraars. Grote brancheorganisaties als Bouwend Nederland en TLN steunen de actie. De bouwwereld heeft twee doelen. De eerste is een ruimer stikstofbeleid. Op dit moment worden amper vergunningen verstrekt voor bouwprojecten, omdat de werkzaamheden te veel stikstof zouden uitstoten. De tweede is een soepelere PFAS-norm. Hierdoor wordt het verzetten van grond makkelijker waar deze moeilijk afbreekbare chemische stoffen inzitten.

De actievoerders vertrekken niet van het Malieveld voordat soepelere regels zijn aangekondigd, zegt Kooiker. ,,Tijdelijke regels zijn voldoende. Als we in de bouw maar verder kunnen. Het kan nog maanden duren totdat er een definitieve oplossing is", legt hij uit. Volgens Kooiker is er vooroverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Ik ga er niet vanuit dat we na het protest nog een keer terug moeten naar Den Haag.”

Verbod op Malieveld

Ondanks de oproep om materieel thuis te laten, staan er voertuigen uit de bouwwereld op het Malieveld. Die worden door de organisatie geregeld. Zij krijgt een ontheffing, want de gemeente Den Haag verbiedt alle andere voertuigen op de protestweide in het centrum. Kooiker: ,,Wij exposeren materieel om de bouwwereld te promoten. Maar ook zodat de actievoerders wat te kijken hebben. Ik denk niet dat er veel drie uur lang naar alleen maar sprekers gaan luisteren.”

Kop van Overijssel