Volledig scherm
CDA-raadslid Genevive Compagner. © CDA

Zorgen over munitiecomplex in Staphorst: ‘Dit is onacceptabel’

Het munitiecomplex aan de J.J. Gorterlaan in Staphorst voldoet niet aan de veiligheidsvoorschriften. Volgens de commandant van het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen (KMCGS) worden er nog steeds overtredingen gepleegd. 

‘Staphorst’ is niet de enige. Bij 58 procent van de vorig jaar uitgevoerde controles op plekken in Nederland waar munitie ligt opgeslagen, werden overtredingen geconstateerd. Er ligt meer munitie dan toegestaan of er liggen munitiesoorten die niet samen mogen worden opgeslagen.

Een bericht in de media over de onveiligheid deed CDA-raadslid Genevive Compagner in de Staphorster raadsvergadering aan de bel trekken. ,,In het complex Staphorst zouden overtredingen plaatsvinden. Iedereen kan nagaan dat dat een groot risico is, zowel voor het complex zelf als voor de omgeving. Dat is niet alleen zorgelijk, maar ook onacceptabel. Wat misschien voor de rest nog zorgelijker is dat die overtredingen al jaren aan de orde blijken te zijn.’’

Burgemeester boos

Compagner vroeg burgemeester Theo Segers om opheldering over de berichten in de media. Zijn verbazing om uit de media te moeten vernemen dat ook in het complex Staphorst overtredingen worden gepleegd is groot. ,,Dat is schokkend. Het hoort niet zo. Ik ben zelfs een beetje boos’’, aldus Segers. Defensie lijkt het probleem maar niet onder controle te krijgen. In 2018 ziet KMCGS dezelfde knelpunten terugkomen als in de jaren 2015, 2016 en 2017, zo laat deze dienst in het jaarrapport van mei 2019 weten.

Dat steekt Segers, die ruim vier jaar geleden als burgemeester begon. ,,Toen ik als beginnend burgemeester aantrad heb ik goed gekeken naar de veiligheidsportefeuille. Zelf onderzoek gedaan naar gevaarlijke risico’s, waarbij ook Defensie boven tafel kwam. Mij werd toen te verstaan gegeven om me geen zorgen te maken’’, aldus Segers. Hij wil nu het naadje van de kous weten. ,,Mijn vragen zijn al uitgezet bij Defensie’’, liet hij de raad weten.

Kop van Overijssel