Volledig scherm
Scheerwolde - Vissteigers langs Steenwijkerdiep. Links de boomkwekerij van Hanekamp. ©Wilbert Bijzitter © Wilbert Bijzitter

50 visvlonders Steenwijkerdiep: omwonenden staan 'perplex'

De Hengelsport Federatie Oost Nederland mag vijftig visvlonders en evenzoveel parkeerplaatsen aanleggen aan het Steenwijkerdiep-Zuid bij Scheerwolde. Omwonenden staan 'perplex'. ,,Dit gaat elk gevoel van gerechtigheid te boven."

Het college van Steenwijkerland heeft besloten de hengelsportfederatie een omgevingsvergunning te verlenen. De vijftig visvlonders en hetzelfde aantal parkeerhavens komen aan de zuidzijde van het Steenwijkerdiep tussen de Smalleweg en Kooiweg.

In februari hebben omwonenden ('Als dit doorgaat, krijgen we echt problemen!'), roeivereniging 't Diep ('We willen prima meewerken aan vislocaties, maar dit is te veel.') en ondernemers ('Waarom dit prestigieuze project op het smalste stuk van het Diep?') politiek Steenwijkerland proberen te overtuigen van de onzaligheid van het plan.

Wethouder Douwe Oosterveen weet dat omwonenden en roeiers niet staan te juichen bij het collegebesluit. ,,Maar we hebben ook te maken met de belangen van de sportvissers die op deze locatie al jarenlang vissen en viswedstrijden organiseren. Vanwege de aanleg van natuurvriendelijke oevers door de provincie Overijssel zijn de vismogelijkheden verslechterd. Om vissen en viswedstrijden weer mogelijk te maken, wil de hengelsportfederatie visvlonders aanleggen. En aangezien er voor het college geen gegronde redenen zijn om dit te weigeren, verlenen we vergunning."

Reglement

Oosterveen heeft alle vertrouwen in het reglement dat de sportvissers speciaal voor wedstrijden aan het Steenwijkerdiep-Zuid hebben opgesteld. Hierin staat onder meer dat jaarlijks maximaal veertig wedstrijden worden gehouden met elk gemiddeld dertig deelnemers en dat vissers eventuele overlast voor omwonenden tot een minimum moeten beperken. ,,Eerst parkeerplaatsen, dan visvlonders", benadrukt Oosterveen een voorwaarde die het college stelt.

Ondernemer Peter Kees Hanekamp van de gelijknamige boomkwekerij aan de zuidzijde van het Steenwijkerdiep is 'perplex'. ,,Dit gaat elk gevoel van gerechtigheid te boven", meldt Hanekamp vanuit het buitenland, een half uur nadat hij is geïnformeerd over het collegebesluit. ,,We hadden niet verwacht dat de gemeente dit door zou drukken."

Natuurlijke oevers

Met 'we' doelt Hanekamp onder anderen op collega-ondernemers, omwonenden, watersporters en 'een hele groep recreatievissers'. De boomkweker is juist blij met de natuurlijke oevers, waardoor er minder viswedstrijden aan de zuidzijde van het Steenwijkerdiep zijn. ,,Nu kunnen we er weer normaal langs zonder dat de weg wordt versperd. Ze doen alsof de beschoeiing er altijd is geweest, maar daarvoor waren er ook natuurlijke oevers."

Wethouder Oosterveen informeert de bezwaarmakers komende maandag over het collegebesluit. ,,Wij laten het hier niet bij zitten", zegt Hanekamp strijdvaardig. Hij voorziet een gang naar de rechtbank. De boomkweker betreurt de gang van zaken. ,,Dit kost zoveel energie en die energie steken we liever in ons werk."

Kop van Overijssel