Volledig scherm
Intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag in Steenwijk. © Wilbert Bijzitter

Aankomst Sint in Steenwijk: ‘Eén, twee, drie, zwaaien naar Sinterklaas!’

Een deinende hossende en zingende mensenmassa zaterdag langs de kade van het Steenwijkerdiep. Peuters zitten, veelal met pietenpetten op het hoofd, in de nek bij papa of mama. De kleintjes turen gespannen over het water. ‘Zie ginds komt de stoomboot’, zo wordt er gezongen. 

Nou stoomboot? We zien er wel vier. Twee pietenboten, een muziekboot met pietenorkest. ,,En daar voorin in die laatste boot, och zien we daar niet Sinterklaas?’’, vraagt speaker Jannes Mulder aan burgemeester Rob Bats. ,,Ja joh, dat is hem. Hij staat op de pakjesboot’’, zo klinkt het enthousiast. 

De kinderen zwaaien met hun pietenpetten naar de naderende kindervrienden. ‘Ik zie een boot. Ik zie een boot. Ik zie een hele, hele, hele mooie boot’, klinkt het met veel kabaal over het water. 

Quote

Was ist hier los?’’

Duitsers bij Sinterklaasintocht Steenwijk, -

Jannes en de burgemeester staan te swingen. Tja, probeer maar eens stil te blijven staan als het zo gezellig is. Dat lukt zelfs een burgemeester niet. Wat is het een vrolijke boel. Veel bewoners langs het diep hebben de vlag uitgestoken. Het rood-wit-blauw danst dapper in de wind. Een Duits echtpaar kijkt met verbazing naar de tafereeltjes op en langs het water. ,,Was ist hier los?’’, vragen ze belangstellend. 

Zwart

In Steenwijk geven ze vooraf nooit enige ruchtbaarheid aan de kleur van de pieten. Ze zijn ook deze keer weer allemaal zwart en dat is ook altijd zo geweest. Ook zijn er hele bijzondere pieten. Want naast de Sint ontwaren we in de verte iets geels. ,,Ja hoor, het is een kanariepiet. Helemaal meegekomen uit Spanje’’, zegt Jannes. En er is ook een bakpiet van de partij. Die heeft een zak vol glutenvrije pepernoten bij zich. 

Quote

Of jullie de komende weken nou één keer of elke dag de schoen mogen zetten maakt niet uit hoor. De Sint vindt jullie allemaal lief.’’

Sinterklaas , -

Eenmaal op de kade doen de pieten een fraaie handstand. Ze geven de kinderen een high five en pepernoten. ,,Sinterklaas wat fijn dat u er bent’’, zegt de burgemeester. En de Sint zwaait naar de kindertjes, geeft handjes en neemt tekeningen in ontvangst. ,,Of jullie de komende weken nou één keer of elke dag de schoen mogen zetten maakt niet uit hoor. De Sint vindt jullie allemaal lief’’, zegt de goedheiligman. 

De 4-jarige Ruben Linthorst smult van een handvol pepernoten. Hij kan het feest in één woord omschrijven: ,,Fantastisch!’’. Noa heeft een sinterklaasmuts op haar hoofd. Wat ze op haar verlanglijstje heeft staan? ,,Een skateboard.’’ Er is wat spraakverwarring. ,,Is dat een scheet op een bord?’’ Nee, zegt ze lachend. ,,Dat is een plank met wieltjes eronder.’’ Sinterklaas weet dat allemaal niet. Zijn paard Amerigo is al oud, vandaar dat de Sint met een jeep naar de binnenstad van Steenwijk rijdt. Daar worden op een podium nog tal van liedjes voor de geliefde gasten gezongen.

  1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
    PREMIUM

    Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

    Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.

Kop van Overijssel