Aansteken open haard gaat mis: rieten dak van woonboerderij in Wanneperveen vliegt in brand

VideoBij een brand in een woonboerderij aan de Veneweg in Wanneperveen is vanochtend vroeg een deel van het rieten dak afgebrand. De boerderij heeft forse schade opgelopen, vooral op de zolder. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de open haard, zegt de Veiligheidsregio IJsselland.

De eerste meldingen van de brand kwamen iets voor 05:00 uur vanochtend binnen. In eerste instantie was er sprake van een middelbrand, maar dit werd later opgeschaald naar een grote brand. Omdat het vuur in een rieten dak woedde, zette de brandweer alles op alles om uitbreiding te voorkomen.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Brandweerlieden bezig op het rieten dak in Wanneperveen.
Volledig scherm
Brandweerlieden bezig op het rieten dak in Wanneperveen. © De Vries Media

Open haard

Aan de achterzijde van het dak bleek uiteindelijk toch sprake van een uitslaande brand, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland. ,,Het vuur ging door de rieten kap heen. Er zit nu een groot gat in het dak.” Iets na 06:30 uur liet de brandweer weten dat het vuur onder controle was. Er is vooral sprake van veel roet- en waterschade op de zolder van de woning.

De brand is vermoedelijk veroorzaakt bij het aansteken van de kachel van de open haard. ,,Dit is zeer aannemelijk", aldus de woordvoerder. Bij de brand raakte niemand gewond. Of de bewoners voorlopig in hun huis kunnen blijven, is nog niet bekend. Samen met de Stichting Salvage zullen zij kijken of dat mogelijk is of dat de schade op dit moment toch te groot is.

Kop van Overijssel