Volledig scherm
Een aardbeienteler uit Steenwijkerland is definitief veroordeeld voor mensenhandel door uitbuiting van seizoenswerkers © Lex van Lieshout ANP XTRA

Aardbeienteler Steenwijkerland definitief veroordeeld voor uitbuiting Slowaakse seizoenswerkers

Een aardbeienteler uit de gemeente Steenwijkerland is definitief veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een taakstraf van 240 uur voor mensenhandel door uitbuiting van (overwegend) Slowaakse seizoenswerkers. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vond in 2017 bewezen dat de teler de werknemers gedurende het plukseizoen 2010 had uitgebuit. Hij wierf in Slowakije seizoenswerkers die in een zwakke economische positie verkeerden, de Nederlandse en Engelse taal nagenoeg niet machtig waren, niet op de hoogte waren van de Nederlandse wet- en regelgeving of hun rechten en plichten.

Te dure huisvesting

Toen ze eenmaal in Nederland waren, bleken de huisvesting en de sanitaire voorzieningen zwaar onder de maat en moesten ze er bovendien veel te veel geld voor betalen. De werknemers kregen substantieel minder betaald dan het minimumloon en dan was afgesproken. Ook kregen ze bij ziekte niet betaald. Door zijn handelen heeft de verdachte aanzienlijk financieel voordeel behaald. Het hof heeft overwogen dat de verdachte de grenzen van alleen maar slecht werkgeverschap beduidend heeft overschreden.

Valsheid in geschrifte

Behalve de misstanden uit 2010 achtte het hof ook bewezen dat de man zich een aantal jaren schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte door urenlijsten en loonstroken onjuist te laten opmaken.

Na de veroordeling in hoger beroep is de teler in cassatie gegaan, onder meer omdat volgens hem het Gerechtshof onvoldoende had gemotiveerd dat sprake was van uitbuiting. 

Mensenhandel

Bij de Hoge Raad vond de Steenwijkerlandse aardbeienkweker geen gehoor.  ,,De vraag of van uitbuiting sprake is,  moet worden beoordeeld aan de hand van onder de aard en de duur van de werkzaamheden, de beperkingen die dat voor de betrokkene meebrengt en het economisch voordeel dat daarmee door degene die tewerkstelt wordt behaald", staat in het arrest. Volgens de Hoge Raad heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op basis hiervan kunnen oordelen dat sprake was van uitbuiting en mensenhandel.  

Kop van Overijssel