Kasper van Benthem, op de groene weides in de Kop van Overijssel, omgeven door water.
Volledig scherm
PREMIUM
Kasper van Benthem, op de groene weides in de Kop van Overijssel, omgeven door water. © Wilbert Bijzitter

Als het grondwaterpeil zonder pardon stijgt, kan boer Van Benthem uit Blokzijl stoppen: ‘Weilanden lopen onder’

Een akker verzwolgen door water en koeien die tot de enkels in drassige weilanden wegzakken. Een doemscenario, maar nu het kabinet plannen maakt het grondwaterpeil op te hogen, luidt agrarisch Nederland (opnieuw) de noodklok. Zoals Kasper van Benthem, die het boerenbedrijf dat opa in Blokzijl begon wil doorgeven aan een volgende generatie. ,,Dit is tekentafel-architectuur.”

12 reacties

 • kees burgsteden

  2 maanden geleden
  Jarenlang is er water weg gepompd, gevolg ingeteerd veen, nu wil men dat herstellen door meer water echter herstellen is m.i. te laat. Er worden overal wadi's aangelegd voor wateropvang. Zal het fout zien maar er wordt toch geklooid met het grondwater op deze manier. Grondwater reageert op druk in de grond o.a., dus als je gaten spit veranderd de druk, grondwater water gaat stromen naar plekken met weinig druk lees wadi, maar dan zakt het op andere plaatsen.
 • Annie Driezen

  2 maanden geleden
  Inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht.
 • Siem Bakker

  2 maanden geleden
  Alle gegeven reacties waar, wat geven wij aan boer van Benthem. Moet hij ophouden met zijn bedrijf. Een biologische boer die rekening houdt met het milieu verdient het niet door zijn bedrijf te moeten beëindigen. Kijk naar oplossingen. Ik vind een koe in de wei in deze mooie omgeving passen.
 • Jan Willemsen

  2 maanden geleden
  De natuur heeft grenzen, niet alles mogelijk. Dus het is aan de mens zich aan te passen
 • H de Vries

  2 maanden geleden
  Oftewel: niet alles kan overal (meer).