Volledig scherm
Jan Ensing met zijn oorkonde. © Sieb van der Laan

Apetrots op pauselijke onderscheiding

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau was hij al, maar sinds kort is Jan Ensing (69) uit Oldemarkt ook Ridder in de Orde van Sint-Silvester. Hij is de zevende pauselijke ridder van deze orde in Nederland.

De oorkonde voor 'Joannem Wibren Christianum Ensing' - in prachtig Latijn gesteld - en de bijbehorende ster van een Ridder in de Orde van de Heilige Paus Silvester staan in zijn woonkamer. Ensing kijkt er met glanzende ogen naar. De Oldemarkter, een bescheiden CDA'er uit een katholiek nest, is apetrots op het pontificale ridderschap dat hem ten deel viel. "Ik vind het prachtig, nog mooier dan mijn lintje."

Het behaagde Zijne Heiligheid Paus Benedictus de XVI om de Oldemarkter deze bijzondere en hoge onderscheiding te geven.

Vorige week dinsdag werd de Oldemarkter verwacht in de pastorie in Steenwijkerwold voor een vergadering. Plotseling ging de deur open en daar stond bijna zijn hele familie, inclusief vrouw Ida en de kleinkinderen. "Opa heeft een brief van de paus gekregen", riep een kleinzoon. Hij zat er niet ver naast.

Vicaris Ronald Cornelissen speldde de verbouwereerde Ensing de versierselen op. "Ik wist niet wat mij gebeurde." Ensing krijgt de onderscheiding wegens zijn verdiensten voor geloof en kerk in regionaal verband, met name in het apostolaat, zo meldde de vicaris. Dat laatste betekent dat het op is gevallen dat hij al die jaren sociaal bewogen probeerde te werken. Ensing trachtte zijn geloof in de praktijk te brengen: barmhartig zijn waar het kan, strijden tegen onrecht. Om de onderscheiding te krijgen moet je voorgedragen worden. De oud-wethouder van Steenwijkerland en voormalig Statenlid zat onder meer in het bestuur van het niet meer bestaande Aartsdiocesaan. Later maakte hij deel uit van het kerkbestuur van de Parochie Willibrord van Oldemarkt en de laatste jaren was hij penningmeester van de fusieparochie Heilige Christoffel.

Als nuchtere boer is Ensing bescheiden, maar de ogen gaan toch stralen als hij naar de oorkonde kijkt met daarop de paraaf van de pauselijke secretaris. "Er zijn momenten in je leven dat je zegt: ik zou willen dat mijn ouders dit nog konden meemaken. Dit is zo'n moment."

De Silvesterorde werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI en is vernoemd naar paus Silvester I die paus was van 314 tot 335. Hij doopte Constantijn de Grote.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel