Volledig scherm
De Arembergerweg bij Belt-Schutsloot gaat donderdag om 16.00 uur tijdelijk open voor fietsers en wandelaars. Zij hebben een lang paasweekend een 4,5 meter breed, gloednieuw betonpad voor zich alleen. Fietsers en wandelaars worden nadrukkelijk gewezen op het hoogteverschil tussen de weg en de berm. © Wilbert Bijzitter

Arembergerweg bij Belt-Schutsloot vanaf paasweekend met metersbreed fietspad

Het werk aan de Arembergerweg bij Belt-Schutsloot ligt op schema. Op 1 mei is de weg weer open voor alle verkeer, verzekert hoofduitvoerder Jan Talen van KWS Zwolle.

Op verzoek van de gemeente Steenwijkerland gaat de weg donderdagmiddag om 16.00 uur tijdelijk open voor fietsers en wandelaars. Hiermee komt de gemeente de recreatieondernemers in Belt-Schutsloot tegemoet die morden over de afsluiting van de door fietsers veel gebruikte Arembergerweg juist op het moment dat het toeristenseizoen losbarst.

Fietsers en wandelaars hebben vier dagen lang een 1.600 meter lang en 4,5 meter breed gloednieuw betonpad voor zich alleen. ,,Fietsers hebben een riant fietspad komend paasweekend’’, beseft KWS-hoofduitvoerder Jan Talen.

Hoogteverschil

De gemeente wijst nadrukkelijk op het hoogteverschil tussen de weg en de berm. ,,Het aanvullen van de bermen gebeurt na het paasweekend. We waarschuwen fietsers en wandelaars met borden op het hoogteverschil. Maar het scheelt dat er nog geen auto's over mogen, dus fietsers hebben een 4,5 meter breed pad tot hun beschikking’’, aldus Talen.

Deze donderdag wordt de Arembergerweg aan de voor- en achterkant dusdanig met blokken afgesloten dat alleen fietsers en wandelaars er op kunnen. De dinsdag na het paasweekend gaat de weg weer hermetisch op slot voor de afrondende werkzaamheden om op 1 mei weer open te gaan voor alle weggebruikers.

Klinkermotief

Aannemer KWS Zwolle heeft extra werk gehad met de ondergrond. ,,We hebben de veengrond weggehaald en daar is zand voor in de plaats gekomen. Je legt er een weg neer die vijftig jaar moet zitten.’’ Ondanks het zand dat vrijkwam elders op het traject had de aannemer toch een stuk of zestig vrachtwagens zand en grond extra nodig.

De oplettende weggebruiker ziet aan weerszijden van de weg een strook van klinkers. Het zijn echter geen losse stenen, maar een klinkermotief in het beton ‘geprint’. Bovendien zijn in de weg om de vier meter zogenoemde krimpvoegen gezaagd om scheuren elders in de weg te voorkomen. ,,Die krimpvoegen zie je wel, maar voel je niet’’, verzekert hoofduitvoerder Talen. Tenslotte zijn om de 150 meter uitzetvoegen aangebracht die - de naam zegt het al - het uitzetten van het beton opvangen. In deze voegen komt een soort rubber.

Volledig scherm
Het klinkermotief dat aan weerszijden in het beton van de Arembergerweg bij Belt-Schutsloot is 'geprint'. © KWS Zwolle/Jan Talen

Kop van Overijssel