Basisschool Wanneperveen
wil heel snel onder een dak

VideoDe leerlingen van de nieuwe samenlevingsschool De Lisdodde in Wanneperveen moeten zo snel mogelijk onder hetzelfde dak worden gehuisvest. Dat streven heeft directeur Yvonne van der Spil uitgesproken bij de start van het nieuwe schooljaar. Christelijk kindcentrum De Wennepe en openbare basisschool 't Vonder zijn gefuseerd tot De Lisdodde, de naam die maandagmiddag officieel bekend werd gemaakt.

Volledig scherm
Onthulling van de nieuwe naam fusieschool De Lisdodde. © Wilbert Bijzitter

De nieuwe school zit voorlopig nog op twee locaties. De leerlingen van de groepen 1 tot en met 5 krijgen les op de locatie Siebebweg, de voormalige openbare basisschool. De groepen 6 en 7/8, kinderopvang en buitenschoolse opvang zitten in het gebouw van De Wennepe aan de Veneweg. Beide schoolgebouwen zijn te klein om alle 130 leerlingen te huisvesten en zijn bovendien sterk verouderd. De gemeente Steenwijkerland heeft het voornemen om een nieuwe school te bouwen in Wanneperveen. "Maar voordat die de deuren opent ben je zo twee, drie  jaar verder", zegt schooldirecteur Van der Spil.

Kerstvakantie

Zij en haar team willen graag op een locatie in het dorp onderwijs aanbieden omdat het beter is voor een snelle eenwording van de twee basisscholen en het logistiek gezien  voordelen oplevert. Het liefst zou ze in de kerstvakantie verhuizen naar een locatie. Het schoolbestuur onderzoekt de mogelijkheden om noodunits te plaatsen. Dat zouden volgens Yvonne van der Spil dan moeten komen te staan bij de school aan de Veneweg omdat daar de ruimte is om tijdelijk noodlokalen neer te zetten. "Er wordt nu gekeken of het financieel haalbaar is want de gemeente heeft laten weten dat we de kosten voor tijdelijke huisvesting zelf moeten betalen."  

De gemeente Steenwijkerland werkt ondertussen aan plannen voor de bouw van een volledig nieuwe school. Nadat verschillende locaties in en rond het dorp tegen het licht zijn gehouden, is de keuze vooralsnog gevallen op een plek ten noorden van het sportpark aan de Bovenboerseweg. Daar in de buurt zijn meer voorzieningen van het dorp gesitueerd zoals de ijsbaan en het evenemententerrein. De gemeente kijkt nu wat er mogelijk is op die plek en of er wellicht belemmeringen zijn, zoals de nabijheid van het Natura 2000-gebied.

Naam

De nieuwe samenlevingssschool in Wanneperveen heeft de naam gekregen van de veel in de natuur in De Wieden voorkomende plant. De Lisdodde, maar ook de dialectnaam voor de plant, toestebolte, was enkele keren ingediend bij de uitgeschreven wedstrijd voor een nieuwe naam. "Daarom is er ook niet een winnaar aan te wijzen", aldus schooldirecteur Yvonne van der Wal bij de bekendmaking. Dat gebeurde in de feesttent in het dorp door een aantal leerlingen, die de letters omdraaiden. Daarna was er voor hen nog een muzikaal programma. De Lisdodde is begonnen met 117 leerlingen en 3 instromende kleuters. Het schoolteam bestaat uit 15 personen waarvan er 10 voor de klas staan. 

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
  1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
    PREMIUM
    video & foto's

    Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

    Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel