De rechtbank in Zwolle
Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle © Jaap Selles

Bedrijf veeboer in Steenwijkerland stilgelegd na verwaarlozing vee

Het bedrijf van een 46-jarige boer uit Willemsoord is voor een jaar stilgelegd. Ook kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 100 uur voor het verwaarlozen van zijn vee.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De rechtbank meent dat de agrarisch ondernemer ernstig tekort is geschoten in de verzorging van zijn vee. De boer uit Willemsoord is al tien jaar veehouder. In 2018 en opnieuw dit jaar controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de situatie op het erf. 

Dood dier

In een van de hokken lag een dood dier, het voedsel was verrot of beschimmeld en diverse dieren zaten zonder water. Ook meldde hij niet op tijd dat er op zijn erf dieren waren overleden. Zo lag in het hok van enkele pony’s het kadaver van een rund, deels onder een dikke laag stro. Alleen aan het geraamte en een deel van de nog aanwezige vacht viel af te leiden dat daar ooit een rund was gestorven.

Zijn bedrijf was al voor de duur van een halfjaar gesloten. De opgelegde werkstraf is lager dan de eis van 150 uur. De rest van de straf is gelijk aan de eis van het OM.

  1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
    PREMIUM
    Coronamaatregelen

    Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

    Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden". Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel