Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle © Jaap Selles

Bedrijf veeboer in Steenwijkerland stilgelegd na verwaarlozing vee

Het bedrijf van een 46-jarige boer uit Willemsoord is voor een jaar stilgelegd. Ook kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 100 uur voor het verwaarlozen van zijn vee.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De rechtbank meent dat de agrarisch ondernemer ernstig tekort is geschoten in de verzorging van zijn vee. De boer uit Willemsoord is al tien jaar veehouder. In 2018 en opnieuw dit jaar controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de situatie op het erf. 

Dood dier

In een van de hokken lag een dood dier, het voedsel was verrot of beschimmeld en diverse dieren zaten zonder water. Ook meldde hij niet op tijd dat er op zijn erf dieren waren overleden. Zo lag in het hok van enkele pony’s het kadaver van een rund, deels onder een dikke laag stro. Alleen aan het geraamte en een deel van de nog aanwezige vacht viel af te leiden dat daar ooit een rund was gestorven.

Zijn bedrijf was al voor de duur van een halfjaar gesloten. De opgelegde werkstraf is lager dan de eis van 150 uur. De rest van de straf is gelijk aan de eis van het OM.

Kop van Overijssel