Volledig scherm
Theo Versteeg, Vrouwk Weemstra en Bert Meijerink voor de Kunstbunker in Paasloo. © Wilbert Bijzitter

‘Best bewaarde geheim van Paasloo moet gedeeld worden’

'Het best bewaarde geheim van Paasloo', zo staat de Kunstbunker in de streek bekend. Een werkgroep broedt nu op plannen om het bijzondere verhaal van deze kunstopslag met het publiek te delen. Ze is daarover in gesprek met de provincie Overijssel, die het leegstaande voorhuis wil verhuren.

De Kunstbunker ligt verscholen in een bosstreek bij Paasloo, die bij het grondgebied van Basse hoort. Vanuit de lucht lijkt het Rijksmonument een boerensilo, maar schijn bedriegt. Het gebouw werd door de Nederlandse regering in 1942 in recordtempo gebouwd om kunstschatten op te slaan. Het Straatje van Vermeer was het eerste schilderij dat hier arriveerde.

Bert Meijerink uit Giethoorn groeide op in Paasloo en kent de geschiedenis van het gebouw. ,,De muren zijn 4,5 meter en het dak 9 meter dik. Op de voorzijde is een tegelplateau met de tekst ‘Je Maintiendrai’ (Ik zal handhaven) aangebracht.” Na de oorlog bleef de bunker de functie van kunstopslag houden. De provincie kocht het in de jaren 80 aan en verhuurt het sinds 1996 aan Museum De Fundatie. Het aangebouwde voorhuis werd eerst gebruikt door toezichthouders van de Koninklijke Marechaussee. Later woonden er een oud-burgemeester en een kunstenaar in. Sinds drie jaar staat het huis leeg.

'Geen attractiepark'

Buurtbewoners Vrouwk Weemstra, Theo Versteeg en André Bus maken zich zorgen over verloedering en stapten 2,5 jaar geleden naar de provincie. Die zei dat ze het voorhuis wilde gaan gebruiken voor heisessies. ,,Dat schoot ons in het verkeerde keelgat", zegt Weemstra. De werkgroep vindt juist dat het complex toegankelijk moet worden voor publiek. Daarbij is ze zich bewust van een dilemma. ,,Dit is een geheime locatie, waar voor miljoenen kunst is opgeslagen, maar tegelijkertijd is de geschiedenis zo interessant, dat je die niet langer mag verzwijgen.”

Geen attractiepark dus en ook geen frequente rondleidingen die de opgeslagen kunstwerken kunnen schaden. ,,We denken aan kleinschalige initiatieven, zoals een informatiepaneel, film en aansluiting bij het bestaande wandel- en fietsnetwerk," zegt Weemstra. ,,Daarvoor hebben we al contact gezocht met de Historische Vereniging IJsselham en Plaatselijk Belang Paasloo."

Inmiddels heeft de provincie besloten het voorhuis begin 2019 te renoveren en daarna te verhuren. Beleidsmedewerker Cultuur Bertil Schulte zegt dat de provincie ook mee wil denken over mogelijkheden om het cultuurhistorische verhaal te vertellen. ,,Die initiatieven moeten wel passen binnen de voorwaarden die de Fundatie, de toekomstige huurder van de woning en Staatsbosbeheer stellen" zegt Schulte. De bal ligt nu weer bij de werkgroep. ,,Zij maakt een plan, waar we op niet te lange termijn over gaan praten", belooft de beleidsmedewerker.

  1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
    PREMIUM

    Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

    Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.

Kop van Overijssel