Bewoners Vollenhove blijven stil bij de voordeur staan tijdens Dodenherdenking

videoGeen grote, gezamenlijke herdenking op bijvoorbeeld de begraafplaats, maar juist ieder voor zich bij zijn of haar eigen woning. Het coronavirus zorgt ervoor dat de dodenherdenking van dit jaar anders was dan anders. Zo ook in Vollenhove.

Toch was er wel maandagavond rond 20.00 uur een plechtigheid aan de Visscherstraat. Daar bleven tientallen bewoners twee minuten stil voor hun eigen voordeur, nadat een trompettist van een fanfare het bekende taptoesignaal speelde. Buurtgenoten legden vervolgens de eerder uitgereikte witte rozen op een tafeltje bij een lantaarnpaal neer. Op een later moment worden deze naar de begraafplaats gebracht.

Saamhorigheid

Ook dinsdag, morgen, ondernemen de bewoners nog actie. Dan gaan ze onder leiding van de trompettist gezamenlijk het Wilhelmus zingen. Initiatiefnemer van de acties is Jaap Marissen, die zelf ook in de Visscherstraat woont. ,,Ik wilde graag wat doen op 4 en 5 mei. Dus ik heb een briefje in de bus gedaan bij iedereen, met het voorstel gezamenlijk mee te doen bij de voordeur. Daar is positief op gereageerd. Het is ook een actie voor de saamhorigheid.”

Bewoners met witte roos in de hand van de Visscherstraat luisteren naar het bekende taptoesignaal.
Volledig scherm
Bewoners met witte roos in de hand van de Visscherstraat luisteren naar het bekende taptoesignaal. © Wilbert Bijzitter
  1. Historisch binnenvaartschip lag twee jaar in Steenwijker haven, maar dat bleek illegaal: ‘Ik had wél toestemming’
    PREMIUM

    Historisch binnen­vaart­schip lag twee jaar in Steenwij­ker haven, maar dat bleek illegaal: ‘Ik had wél toestem­ming’

    Officieel is hij inwoner van Steenwijkerland, maar echt welkom voelt Piet van Schendel zich niet meer. De schipper en eigenaar van het historische binnenvaartschip Disponibel lag twee jaar lang met zijn schip in de haven van Steenwijk, maar moest ruim een maand geleden onder dwang de haven verlaten. Nu ligt hij met zijn schip in de Weerribben: ,,Ik ga waar de wind waait.”

Kop van Overijssel