Bewoners Vollenhove blijven stil bij de voordeur staan tijdens Dodenherdenking

videoGeen grote, gezamenlijke herdenking op bijvoorbeeld de begraafplaats, maar juist ieder voor zich bij zijn of haar eigen woning. Het coronavirus zorgt ervoor dat de dodenherdenking van dit jaar anders was dan anders. Zo ook in Vollenhove.

Toch was er wel maandagavond rond 20.00 uur een plechtigheid aan de Visscherstraat. Daar bleven tientallen bewoners twee minuten stil voor hun eigen voordeur, nadat een trompettist van een fanfare het bekende taptoesignaal speelde. Buurtgenoten legden vervolgens de eerder uitgereikte witte rozen op een tafeltje bij een lantaarnpaal neer. Op een later moment worden deze naar de begraafplaats gebracht.

Saamhorigheid

Ook dinsdag, morgen, ondernemen de bewoners nog actie. Dan gaan ze onder leiding van de trompettist gezamenlijk het Wilhelmus zingen. Initiatiefnemer van de acties is Jaap Marissen, die zelf ook in de Visscherstraat woont. ,,Ik wilde graag wat doen op 4 en 5 mei. Dus ik heb een briefje in de bus gedaan bij iedereen, met het voorstel gezamenlijk mee te doen bij de voordeur. Daar is positief op gereageerd. Het is ook een actie voor de saamhorigheid.”

Bewoners met witte roos in de hand van de Visscherstraat luisteren naar het bekende taptoesignaal.
Volledig scherm
Bewoners met witte roos in de hand van de Visscherstraat luisteren naar het bekende taptoesignaal. © Wilbert Bijzitter
  1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
    PREMIUM
    Coronamaatregelen

    Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

    Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden". Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel