Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Boer uit Willemsoord mag jaar lang geen dieren houden als het aan het Openbaar Ministerie ligt

Een 45-jarige boer uit Willemsoord mag als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar zijn beroep niet uitoefenen. Daarnaast zijn een werk- en voorwaardelijke celstraf geëist voor het verwaarlozen van zijn vee.

In een van de hokken lag een dood dier. Het voedsel was verrot of beschimmeld en diverse dieren zaten zonder water toen controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de stallen in Willemsoord controleerden. 

Wat was er loos op de boerderij van de 45-jarige Tiemen K.? Niet veel, antwoordde hij. Dat het voer beschimmeld was, kon hij wel beamen. Maar ruimte op zijn erf voor nieuw voer was er niet. Hij wilde het voer kwijt bij een biovergister maar die wilde het niet hebben. Die controle was begin maart 2018. 

Dieren weg

Toen de NVWA iets meer dan een jaar later opnieuw op het erf was, bleek de situatie allesbehalve verbeterd. Zo waadden diverse runderen door de mest. Dat was omdat de roosters niet goed waren, wist K. Hij was bezig van melkvee- vleesveehouder te worden. Dat na veel gedoe en rechtszaken rond een niet goed werkende melkmachine. Maar aan de omzetting van zijn bedrijf is hij nooit toegekomen. Na de tweede controle moest hij de dieren verkopen. Het bedrijf werd voorwaardelijk stilgelegd. Toen K. zich niet aan de voorwaarden hield, werd het bedrijf alsnog voor een halfjaar stilgelegd.

Verklaringen veeartsen

Veehouder is K. niet meer, bleek maandag op de zitting. Als het aan de officier van justitie ligt, blijft dat voorlopig zo. Naast het stilleggen van het bedrijf voor een jaar eiste hij een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. ,,Het dierenleed was te fors en te ingrijpend’', zei de officier. De advocaat van K. vond dat het schuldig verklaren zonder een straf op te leggen voldoende was. Zo heeft de dierenarts van de veehouder verklaard dat de veestapel in orde was. Die verklaring staat lijnrecht tegenover die van de veearts die door de NVWA was ingeschakeld. De uitspraak volgt op 21 oktober.

Kop van Overijssel