Volledig scherm
EEN BOOMPIEPER ZOEKT VOEDSEL VOOR HET VOEREN VAN DE JONGEN © JAN GOREL

Boompieperpopulatie in De Wieden groeit

WANNEPERVEEN De vogels in een deel van natuurgebied De Wieden zijn weer geteld. Deze week heeft Natuurmonumenten de resultaten van ontelbare uren tellen bij nacht en ontij gepresenteerd. Uit de tellingen blijkt een opvallende toename van de boompieper.

Een kleine dertig vrijwilligers heeft dit jaar weer de vogels in een deel van De Wieden geteld. Sinds 2004 telt Natuurmonumenten jaarlijks de vogels in een deelgebied van De Wieden. Dit jaar hebben de vogelaars het gebied Belter- en Kiersche Wijde bij Wanneperveen onder de loep genomen. Het is de derde keer dat in dit gebied is geteld.

Vogeldeskundige
Vogeldeskundige Arend-Jan van Dijk kijkt vooral naar de 74 soorten, die sinds 2004 zijn waargenomen. "De boompieper, grasmus, grauwe gans, kneu, putter en graspieper zijn flink in aantallen toegenomen, soms tegen de Nederlandse trend in. Bijzonder is ook de grote aanwezigheid van de roodborsttapuit. Een soort die je verwacht op de drogere gronden."

Aalscholvers
Van Dijk heeft ook enkele cijfers, die voor het gehele Wiedengebied gelden. Opvallend is dat het aantal aalscholvers in de kolonie bij Wanneperveen ten opzichte van 2014 bijna is gehalveerd naar 256 exemplaren. Met de purperreigers (209), lepelaars (140) en ook de zwarte stern (132) gaat het goed. De laatste soort profiteert van de vlotjes die vrijwilligers jaarlijks uitleggen. Toch zijn er ook sterns waargenomen die op natuurlijk materiaal broeden. Opvallende waarnemingen zijn ook de kwak en de woudaap, die lang niet meer gesignaleerd waren.

Natuurmonumenten kan meer vrijwilligers gebruiken, het liefst met ervaring als vogelaar. Aanmelden kan bij Roelof de Jonge via 0527-206524 of r.dejonge@natuurmonumenten.nl.

Volledig scherm
De Wieden. Foto: ANP

Kop van Overijssel